Altánek v budějovickém parku Háječek znovu ožívá, na místě vzniká kavárna

28. červen 2021 09:43

Rachotu sbíječek, vrtaček a hlavně mohutného lešení si můžou všimnout lidé v českobudějovickém parku Háječek. Tamní altánek z 20. let minulého století se po několikaletém chátrání dočkal rekonstrukce. Majitel objekt předělává na kavárnu.

Podobu parku chce v nejbližší době změnit také vedení Českých Budějovic. Rozsáhlá úprava se má týkat prostoru od řeky Malše dále po břehu Vltavy u zimního stadionu až k Litvínovickému mostu.

„Jdeme odshora dolů, abychom se zbavili lešení. Škrabeme veškeré betony a dáváme jim novou tvář. Na beton přijde nový nátěr, samozřejmě se všemi náležitými opravami. Vyvozili jsme odsud hodně kontejnerů zeminy, betonů a různých dlažeb, které se tady za ta léta navrstvily,“ popisuje majitel historického altánku Petr Beneš.

Historický altánek v českobudějovickém parku Háječek se po letech chátrání dočkal rekonstrukce. Majitel ho předělává na kavárnu

Objekt v českobudějovickém parku Háječek podle svých slov převzal v dezolátním stavu. „Nahoře ve žlabu rostly stromy, střecha byla taková, že když fouknul vítr, upadla dolů šablona. Prostě už to bylo za pět minut dvanáct, aby se ten betonový monolit nerozpadl,“ říká.

Teď už má altánek novou střechu a stavební práce pokračují. „Určitě chci navázat na původní historii, to znamená mít tu rodinnou kavárnu v krásném prostředí. Lidé by se tu měli potkávat, pokud půjdou do letního kina nebo se podívat na soutok řek,“ dodává Petr Beneš.

Vedení města už dříve avizovalo, že chce revitalizovat celý park až k Litvínovickému mostu. Příprava architektonicko-urbanistické soutěže se teď finalizuje. Radnice by jí měla vypsat letos na podzim.

Cílem bude rozhodně zachovat letní kino i hvězdárnu s planetáriem, která patří Jihočeskému kraji. Žádné nové stavby se v lokalitě nechystají, „To, co tam teď je, je naprosto dostatečné. Možná se může proměnit mobiliář. Uvidíme, s čím architekti přijdou,“ potvrzuje náměstek primátora Ivo Moravec.

Výsledky soutěže by měly být známé v průběhu příštího roku. Také majitel altánku Petr Beneš chce novou kavárnu otevírat během září 2022.

Spustit audio

Související