Zhruba stovka růžových bicyklů koluje po Budějovicích. Půjčit si je může každý

24. duben 2019 10:51

Možná jste v Českých Budějovicích zahlédli cyklisty na růžových kolech. Tyto bicykly jsou k dispozici všem zájemcům, stačí se pouze zaregistrovat na webových stránkách a mít u sebe chytrý telefon.

Takzvaný bikesharing neboli sdílení kol poskytuje v krajském městě komunitní projekt Rekola. Jeho využívání může cestu po městě usnadnit, třeba v době dopravní špičky.

„Mám v ruce telefon, tady si na rámu najdu číslo kola, zadám do aplikace a objeví se mi kód zámku. Je také možné oskenovat QR kód na košíku, tím pádem je to rychlejší. Pak už jen odemknu kolo a jedu,“ popisuje student Radek Matoušek.

Službu využívá prakticky denně, na sdílených kolech jezdí do školy i za zábavou. „Vždycky jsem rád jezdil po městě na kole, ale vadilo mi, že se o kolo musím potom starat. Tahle služba mi umožňuje prostě ho nechat na místě a domů se třeba dostat úplně jiným způsobem,“ vysvětluje.

Sdílená auta mohou lidé využívat už i v Českých Budějovicích

Carsharing

Jedno auto, o které se dělí různí lidé, může prý nahradit až deset soukromých aut. Ze sdílení vozidel se proto stává nová forma podnikání. Takzvaný carsharing už je možné najít i v Českých Budějovicích.

Rekola v Českých Budějovicích fungují od roku 2015. Momentálně po městě jezdí zhruba stovka jejich růžových bicyklů. Počet kol neustále roste, stejně jako počet uživatelů.

Podle spoluzakladatele projektu ve městě Martina Novotného je využívají zástupci všech generací. „Také jsme získali nové členy našeho týmu, většinou jsou to dobrovolníci, kteří nám pomáhají s provozem a opravami kol. V tuto chvíli získáváme podporu z ministerstva životního prostředí, takže ten projekt neustále roste a máme z toho radost,“ komentuje.

Na jihu Čech jsou Rekola jediným provozovatelem bikesharingu. Například v Praze službu také poskytují společnosti Homeport nebo Velonet. V zahraničí zase můžete potkat žlutá kola čínské firmy Ofo.

Spustit audio

Související