Ministerstvo doporučuje v době covidu slovní hodnocení žáků, většina jihočeských škol ale zůstává u známek

24. leden 2022 11:37

Za týden dostanou děti pololetní vysvědčení. A ředitelé řeší, jak budou hodnotit žáky a studenty. Ve stejný čas totiž kvůli pandemii koronaviru někteří chodili do školy, zatímco jiní se učili na dálku.

„Dostáváme slovní hodnocení, ale ne známky. Je to výhoda v tom, že pochopíme, v čem se máme zlepšit,“ popisuje Johanka, žákyně soukromé základní školy ve Volyni na Strakonicku.

Ta slovně žáky hodnotí od svého založení. Žáci navíc každý týden hodnotí i sami sebe. „Já jsem za minulý týden napsal, že se mi povedla matika,“ vzpomíná žák Jenda.

Vypracovat slovní hodnocení pro vysvědčení zabere podle předsedkyně spolku Jany Křišťanové více času. „Musíme o tom přemýšlet, žáka pozorovat celý půlrok, abychom obsáhli, co se dělo od září do ledna, abychom mohli zaznamenat pokrok. Opravdu rozepíšu, jestli umí vyjmenovaná slova, slovní druhy, tomu žákovi dám konkrétní zpětnou vazbu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Většina základních škol v Jihočeském kraji i během koronavirové pandemie známkuje žáky tradičním způsobem. „Slovní hodnocení bylo doporučeno školní inspekcí i ministerstvem, zvláště v době distanční výuky, nicméně můj názor je takový, že k tomu musí člověk dospět nějakou zkušeností. Je to zdlouhavý proces, proto většina škol zůstala u známkování,“ komentuje regionální zástupkyně Asociace ředitelů základních škol jižní Čechy Blanka Vlasáková.

Slovní hodnocení není podle ředitelky prachatického gymnázia Jany Dejmkové vhodné ani pro jejich studenty. „Na naší škole, zejména na osmiletém gymnáziu, jsou děti založené výkonově. Spíše volají po nějakém přesném změření a myslím, že podobně jsou nastaveni i jejich rodiče. Z takových těch drobných pokusů vyplývalo, že když student přinesl nějakou formu slovního hodnocení, tak rodič chtěl vědět, co je to za známku,“ líčí.

Prachatické gymnázium o slovním hodnocení letos neuvažovalo také z toho důvodu, že učitele ani studenty netrápily časté karantény a v loňském školním roce dobře zvládli distanční výuku.

Spustit audio

Související