Jen s desítkami korun na den musí vyjít někteří senioři. Zdražování je dostává do finanční tísně

28. srpen 2022 10:30

Ohrožení chudobou nebo pod její hranicí jsou přibližně dva ze tří seniorů, kteří bydlí sami. Vyplývá to z výzkumu společnosti PAQ Research pro Český rozhlas. Červnová valorizace důchodů sice v průměru vyrovnala zvýšené životní náklady důchodců, jsou na tom ale stále hůř než loni v listopadu.

To je i případ pětasedmdesátileté paní Boženy z Písku. Žije na hranici chudoby, i když celý život pracovala. S nízkým důchodem jen stěží vyjde a obává se dalšího zdražování.

Ve své garsonce v domě s pečovatelskou službou má paní Božena jen skromné zásoby jídla, velké nákupy už nedělá. „Já si nemůžu ani dojít nakoupit. Napíšu si na seznam tři věci a vezmu si peníze akorát, aby mě to nelákalo utratit víc,“ říká.

„Měsíční důchod mám kolem sedmi tisíc. Momentální bydlení se základními poplatky stojí čtyři a půl tisíce, což je prvořadé, a ten zbytek si musím rozpočítat na každý den, abych vyšla zase do dalšího měsíce,“ popisuje.

Pro obědy si chodí do jídelny pro seniory. „Za oběd se platí 65 korun, je to od města. Já si to jídlo vždycky nějak rozdělím, aby mi pokrylo celý den,“ dodává.

Paní Božena pracovala více než čtyřicet let a vychovala sama dvě děti. O to víc je jí líto, že důchod sotva pokryje základní životní potřeby. „Mrzí mě to moc. Když se přidává, vždycky je to procentuálně, takže já mám pokaždé to nejmenší procento. Nebyla jsem člověk, který někdy něco čerpal od státu, brala jsem to tak, že o své děti se musím postarat sama. Měla jsem hlavní zaměstnání a k tomu spoustu brigád, abychom nějak žili,“ vzpomíná.

Čtěte také

Od svých dětí si nyní peníze brát nechce. „Když mi nabízí pomoc, tak já vždycky řeknu, že peníze mám, i když nemám, protože si myslím, že jim taky málo zbývá,“ vysvětluje.

Nabízenou pomoc přijala alespoň od neziskové organizace Naděje. Jednou týdně od ní dostává potraviny a je za ně velmi vděčná. „Tam jsou úžasná děvčata, která opravdu pomáhají. Už v tom názvu se mi líbí, že dávají naději ostatním. Jsou usměvavé, láskyplné, moc pomáhají,“ říká.

Stejně jako paní Božena si v Písku chodí pro potravinovou pomoc i další senioři. „V posledních dvou letech se začali častěji objevovat senioři v hmotné nouzi. Máme klienty převážně mezi 70 a 75 lety. Když si s nimi povídáte, zjistíte, že opravdu žijí skromně a že financí skutečně moc nemají,“ dodává vedoucí písecké pobočky Naděje Andrea Štorková.

Jihočeský kraj na podzim chystá pro seniory s nízkým příjmem finanční podporu. Nárok na ni bude mít asi 50 tisíc Jihočechů.

Spustit audio

Související