Seniory, invalidní důchodce i rodiny s dětmi chce Jihočeský kraj podpořit jednorázovým příspěvkem

29. červenec 2022 08:50

250 milionů korun plánuje mezi důchodce a nízkopříjmové rodiny rozdělit Jihočeský kraj. Chce jim tak pomoci zvládat inflaci i zdražování energií. Do programu by se měly zapojit i jihočeská města a obce.

„Chceme pomoci například rodinám s dětmi, které mají nízké příjmy. Chceme vytvořit program, který bude pomáhat zajistit, aby nemusely omezovat aktivity svých dětí, mimoškolní činnosti, kroužky, jazykové kurzy, sportovní aktivity,“ uvádí jihočeský hejtman Martin Kuba.

Jednou ze skupin, kterou by nový program Jihočeského kraje mohl podpořit, jsou právě rodiny s dětmi. Pokud splní podmínky, přispěje jim na mimoškolní aktivity částkou čtyři tisíce korun.

O podporu ale nepřijdou ani rodiče mladších dětí, kteří budou moct s financemi naložit podle svého uvážení. „V té oblasti rodin nám vychází, že bychom měli pomoci rodinám, které mají příjem nižší než 13 tisíc korun čistého na hlavu,“ upřesňuje Martin Kuba.

Čtěte také

Program je ale zaměřený i na seniory a lidi s invalidním důchodem. V těchto případech plánuje kraj spolupracovat s městy a obcemi. „My nemáme takové kapacity, abychom tu vytvořili druhý úřad práce a obsloužili třeba padesát tisíc seniorů a nutili je, aby například z Dačicka jezdili do Budějovic. Navrhujeme, aby senioři prokázali nárok na příspěvek v obci, kde bydlí, obec ho vyplatila a my tu částku potom z poloviny proplatíme, takže bychom se o to podělili,“ vysvětluje hejtman.

Senior, který žije sám, může získat čtyři tisíce korun. Podle náměstka hejtmana Tomáše Hajduška na to má kraj dostatek finančních prostředků. „My máme rozpočet na rok 2022 v oblasti příjmů ze sdílených daní nastaven na úrovni roku 2021. Za prvních sedm měsíců jsme zinkasovali o 700 milionů korun více. Pokud by to takto rostlo celý rok, znamená to 1,2 miliardy korun navíc oproti rozpočtu,“ říká.

Pokud dotační program 15. srpna schválí zastupitelé Jihočeského kraje, mohli by uchazeči o jednorázový příspěvek žádat od září.

Spustit audio

Související