Kvůli neustálému zdražování se do problémů stále častěji dostávají už i lidé s vyššími příjmy

22. červen 2022 16:44

Ještě nedávno se svými příjmy vycházeli, kvůli neustálému zdražování ale musí vyhledat pomoc dluhových poraden. Takových případů stále přibývá. V písecké dluhové poradně organizace Theia už je podobných klientů kolem dvaceti procent.

„Měla jsem tu třeba manžele, kteří oba pobírali starobní důchod. Měsíčně jim splátky u bankovních a nebankovních organizací dělaly dvacet tisíc a dohromady měli příjem kolem třiceti tisíc. Šli do insolvence a říkali mi, že třeba doma vůbec netopí, že se snaží šetřit, protože ví, že to půjde nahoru,“ vypráví pracovnice dluhové poradny Theia Adéla Vaníčková, která se s následky zdražování setkává každý den.

V minulosti bezplatnou poradnu navštěvovali klienti s exekucemi, kteří svojí situaci roky neřešili. V poslední době ale začíná přicházet i nová skupina lidí. „Nový klient je klient, který si sjednal před časem nějaké bankovní, či nebankovní produkty s vírou, že je zvládne splácet. Měl to promyšlené, ale dostal se najednou do situace, kdy už rozpočet nestačí. Je to takový uvědomělý klient, který se právě bojí toho exekučního vymáhání,“ líčí Adéla Vaníčková.

Pracovnice poraden vždy zjistí, v jaké situaci se klienti nachází, a společně s nimi hledají ideální řešení. Nezřídka se také stává, že pomáhají s vyřizováním insolvence.

Čtěte také

Podle ředitelky organizace Theia Barbory Čechové se momentálně řada lidí nachází v obtížné životní situaci. „Začaly zdražovat energie. Ty mají vliv naprosto na všechno, takže začaly zdražovat také veškeré služby, potraviny. Všechno jde nahoru a určitě to nekončí, pořád ceny stoupají,“ říká.

Zvyšují se také úrokové sazby. „Klienti, kteří si pořizovali nemovitosti v období, kdy úrokové sazby byly kolem dvou procent, mají sazbu fixovanou na několik let a v blízké době budou stát před tím, že najednou do jejich už teď zatíženého rozpočtu přibude splátka ve výši několika tisíc. A už na to nebude rezerva. Já se bojím, že dneska je těžké období, ale že nás čeká ještě těžší doba, kdy všichni budeme muset hodně přehodnocovat své rozpočty a pro mnoho lidí bude problém ho mít vyrovnaný,“ dodává Barbora Čechová.

Bezplatná dluhová poradna krizového centra Theia je největší v Jihočeském kraji. Své pobočky má v pěti okresních městech – v Českých Budějovicích, Písku, Strakonicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci.

Spustit audio

Související