Matka se třemi dětmi žije na ubytovně, kvůli rostoucím cenám se ocitá na hranici chudoby

21. červen 2022 13:27

V Česku roste počet lidí, kteří jsou na pokraji chudoby. Vyplývá to z průzkumu s názvem Rok k nezaplacení, na kterém spolupracuje Český rozhlas s agenturou PAQ Research. Peníze citelně chybí třeba matkám samoživitelkám.

Pětatřicetiletá Pavla žije se svými třemi syny v jedné jihočeské ubytovně. „Zvládám to hodně těžko, protože to člověka nutí snižovat životní úroveň. Teď třeba dochází tablety do myčky, i pytle na odpadky jsou drahé, mouka, cukr, zelenina, je to hrozné. Dělala jsem už pampeliškový med, protože se to vyplatí víc než kupovat cukr,“ vypráví.

Kvůli nedostatku peněz nemůže ani kupovat věci do zásoby. „Zásoby nemám žádné. Každý den chodím do obchodu a kupuji jen to, co právě nejvíc potřebuji,“ vysvětluje.

Pavla pobírá rodičovský příspěvek, jejímu nejmladšímu synovi je jeden a půl roku. „Čerpám 12 tisíc a 11 tisíc platím nájem. Dostávám ještě příspěvek na bydlení a přídavky na děti. Momentálně nemám ani korunu, protože čekám na alimenty bývalého partnera, který také nemá,“ popisuje.

Čtěte také

Dříve Pavle pomáhali i rodiče, ale ani oni už si to nemůžou za současné situace dovolit. „My jsme se třeba celý měsíc neviděli, protože jsem neměla cestu k nim a oni neměli cestu ke mně. Je to fakt složité, jsou důchodci,“ líčí.

Před narozením dětí pracovala šest let v supermarketu. Na jihočeské ubytovně žije tři roky. „Žije se mi tu celkem dobře, hlavně díky tomu, že energie jsou už v ceně nájmu a nájem šel zatím nahoru jenom o tisíc korun. Na energie nemusím doplácet,“ dodává.

Současnou situaci jí pomáhat zvládat i Petra Štiková ze služby Podpora rodin a dětí z českokrumlovské obecně prospěšné společnosti ICOS. „Spolupracujeme už bezmála tři roky, od doby, kdy musela odejít od bývalého partnera kvůli domácímu násilí. Ta spolupráce byla nastavená hlavně tak, aby maminka nově vzniklou situaci uměla řešit sama, soustředili jsme se na podporu její rodičovské role a na zvládání běžných záležitostí,“ říká.

Společnost ICOS paní Pavle poskytuje i materiální pomoc, například oblečení, prostěradla, pleny nebo nádobí. Zajistila i dva mobilní telefony pro děti během distanční výuky v pandemii koronaviru.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související