Další vlna kotlíkových dotací je určena domácnostem s nižšími příjmy nebo lidem v důchodu. Jihočeský kraj začal přijímat žádosti

6. červen 2022 17:00

Bezmála 260 milionů korun rozdělí Jihočeský kraj v letošní vlně takzvaných kotlíkových dotací. Tentokrát jsou určené pro nízkopříjmové domácnosti. Krajský úřad začal přijímat žádosti v pondělí v 17 hodin. Ačkoliv je možné žádat až do konce srpna, úředníci radí nevyčkávat.

Jihočeši si můžou zažádat o dotaci na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním první a druhé emisní třídy za tepelné čerpadlo, nebo za kotel na biomasu s ručním či automatickým přikládáním.

Podpora se netýká jakéhokoli nového kotle spalujícího uhlí. Omezení je také u plynových kotlů.

Klíčová jsou kritéria takzvané nízkopříjmovosti. „Tento program je určen pro nízkopříjmové obyvatele, kteří třeba tvoří pár. Jejich příjmy nesmí přesáhnout 170 900 korun ročně. Očekáváme, že hodně žádostí přijde od seniorů, tady už tyto peníze nesledujeme,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Hroch.

Žádosti se podávají elektronicky na webu kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz. Tam lidé najdou přesný vzor i návod.

Čtěte také

Po odeslání žádosti je do deseti pracovních dnů nutné na krajský úřad doložit poštou, nebo pomocí datové schránky ještě přílohy, které se následně propojí se žádostí a přihláška o dotaci pak postupuje k dalšímu hodnocení.

Lidé, kteří mají z elektronického podání žádosti obavy, můžou využít pomoc jihočeských místních akčních skupin, celkem na sedmnácti stanovištích po celém kraji. „Když se na nás žadatel obrátí, tak nejprve zjistíme, jaké má potřeby, jestli zvládne žádost vyplnit sám. Někteří mají dotazy ohledně příloh, takže je to individuální. Kdo potřebuje, tomu žádost vyplníme,“ popisuje Alena Cepáková z Místní akční skupiny Vodňanská ryba.

Podporu můžou lidé získat na kotle instalované od 1. ledna loňského roku, a to až do výše 95 procent ze způsobilých výdajů. U jednotlivých zařízení jsou stanovené limity: u tepelného čerpadla 180 tisíc korun, u kotle na biomasu 130 tisíc korun a u plynového kondenzačního kotle 100 tisíc korun.

Podle Státního fondu životního prostředí je do způsobilých výdajů možné zahrnout třeba stavební práce, dodávky a služby související s instalací nebo rekonstrukce otopné soustavy.

Spustit audio

Související