Získání kotlíkových dotací na plynové kotle bude složitější. Souvisí to i s válkou na Ukrajině

5. duben 2022 16:47

K omezení podpory pro plynové kondenzační kotle přistoupilo ministerstvo životního prostředí. Rozhodnutí souvisí se strategií Evropské komise. Ta se snaží najít cesty, jak se co nejrychleji zbavit závislosti na ruském plynu. Ministerstvo proto upravilo podmínky kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti.

„Asi polovina žádostí je na kotle na biomasu, tepelná čerpadla tvoří čtyřicet procent žádostí a nejmenší zájem je o kotle na plyn,“ popisuje zájem vyplývají z předregistrace žadatelů pro letošní kotlíkové dotace v Jihočeském kraji vedoucí oddělení evropské integrace krajského úřadu Vanda Pánková.

Tyto peníze jsou tentokrát určeny pro domácnosti s nižšími příjmy a zaměřují se na výměnu zastaralých kotlů na pevná paliva první a druhé emisní třídy.

Nejmenší zájem o plynové kotle souvisí podle Vandy Pánkové i s válkou na Ukrajině. „Vzhledem k současné situaci jsou nejisté dodávky plynu a vůbec vývoj ceny plynu. Podpora plynových kotlů bude možná i za stávající situace, ale ministerstvo životního prostředí dalo omezení, že garantované získání dotace mají žadatelé, kteří už mají hotovo, nebo ti, kteří doloží závaznou objednávku vystavenou do 30. dubna,“ uvádí.

Čtěte také

To ale neznamená, že podpora plynových kotlů v Česku úplně skončila. „Žadatelé, kteří tuto podmínku nesplní, mohou žádost na nový plynový kotel podat také, ale není tam zaručeno, že podpora bude umožněna. Právě proto, že se řeší i na úrovni Evropské komise, zda plynové kotle dál podporovat, nebo ne,“ dodává Vanda Pánková.

Od roku 2016 dostalo na jihu Čech peníze z kotlíkových dotací téměř deset tisíc lidí. Výměna zdrojů tepla se podle studie Českého hydrometeorologického ústavu odrazila i na čistotě ovzduší.

„Kotlíkové dotace z tohohle pohledu už nejsou zanedbatelné. I z predikcí až do roku 2025 je jednoznačně vidět, že ke zlepšení čistoty ovzduší dochází. Roli hraje uvědomění obyvatel, velká skupina lidí už uvažuje ekologicky,“ doplňuje Hana Pacáková z odboru životního prostředí krajského úřadu.

Jihočeský kraj by měl spustit příjem žádostí o kotlíkové dotace na začátku června.

Spustit audio

Související