Zateplování je cesta z energetické pasti. I pro bytovky, připomíná poradce

25. říjen 2021

Vítr fouká ze strnišť a vypadá to, že energetická krize provětrá i naši peněženku. Co s tím? Podle Jiřího Veselého z Energy Centre České Budějovice je třeba na zimu myslet s předstihem. A alespoň směrem k zimě příští ušetřit třeba i díky dotačnímu programu Zelená úsporám.

Nově je určen i pro bytovky, které zatím zůstávaly stranou zájmu. „Ono se tam často topí dřevem, nebo uhlím, což dosud netlačilo majitele k tomu s tím něco dělat. Zatím nepociťovali náklady tak drasticky. Ale teď to bude jinak,“ upozorňuje energetický poradce.

Díky tomu, že Nová zelená úsporám je otevřena poprvé i pro bytové domy, mohly by podle něho postupovat komplexně. „Kromě vlastního zateplení je možné měnit zdroje. Podpora se odvíjí od metru čtverečního, nebo podle bytové jednotky. Vždy se vychází z toho, jak je dům dnes vytápěn. V řadě bytových domů je centrální kotelna, ale častokrát tam má každý svůj kotel, nedej bože, má-li elektrické přímotopy, to teď bude průšvih,“ varuje odborník.

Elektřina a plyn nám před očima zdražují. Ještě nedávno byl plyn levný, lidé si pořizovali spotřebiče na plyn. Ukázalo se to jako ošidné. „Vždycky jsem razil zásadu: nesnažme se ušetřit tím, že budeme v nabídce komodit volit tu, která je momentálně nejlevnější. To je krátkodobé řešení. Co můžeme udělat opravdu dlouhodobě pro to, aby nás ceny energií co nejméně ovlivňovaly, je primárně si snížit spotřebu tepla našich domů a domácností!“

Čtěte také

Stavař, projektant a energetický poradce Jiří Veselý poukazuje na to, že do možností, jak snížit spotřebu energií, jednoznačně spadá zateplení. „Vývoj nám ukazuje, že tato myšlenka je správná. Kdo má pasivní dům, tak může být v klidu, jeho náklady na tepelné čerpadlo jsou v řádech stovek korun měsíčně, a i když mu teď u dodavatele poslední instance stoupnou čtyřikrát, je to pro něj dočasně únosné. Pro nás všechny je to ale popíchnutí k tomu naplánovat si stavební úpravy našich nemovitostí tak, aby vedly ke značnému snížení nákladů na otop,“ doporučuje.

Na plánování a projekt je teď na prahu zimy správný čas. Až jaro nebo spíše léto podle Jiřího Veselého snad ukáže, kde se zastaví ceny stavebních materiálů. Teprve podle toho můžeme náš projekt finalizovat s dodavatelem. A předem, v průběhu, anebo i zpětně žádat v Zelené úsporám o proplacení dotace. Poradce doufá, že bude reagovat na změny cen a podporu zvýší.

Celý rozhovor s energetickým poradcem Jiřím Veselým si poslechněte online.

Spustit audio

Související