Máte dům nebo pole? Nechte si je, radí v momentě rozjíždějící se krize odborník na investice Ondrej Spodniak

20. říjen 2021

Svět se ocitá v pocovidové hospodářské krizi. Ceny prudce rostou, stagnuje výroba, prodražuje se výstavba, roztáčí se inflace. Lidé se začínají obávat o své peníze. Jaká je jejich aktuální hodnota a jak je uchovat? Odpovídá investor z povolání Ondrej Spodniak ze společnosti Premiot Group.

„Peníze, co jsou peníze? Peníze jsou dnes kryty naší důvěrou. Už nikoli zlatem, jak tomu bývalo do roku 1971. Kdyby stát a většina evropských zemí byly firmy, tak jsou dávno v insolvencích a v bankrotu. Nejde donekonečna dávat něco za nic. Jestliže pouštíme do systému něco, co je na virtuální rovině, není to udržitelné,“ říká k hodnotě peněz.

Investor Ondrej Spodniak

Co se týče bezpečného uložení našich úspor, Ondrej Spodniak dnes doporučuje konzervativní přístup. „Držím se starého dobrého selského rozumu a myslím si, že mají-li lidé volné prostředky, tak je lepší je dát do reálných aktiv. To znamená koupit si nemovitost, kousek půdy, nebo investovat do seriózních realitních fondů, které mají reálná aktiva, a my si to můžeme ověřit. Eventuálně můžeme nakoupit cenné papíry, ale opět je namístě být opatrní a dobře si to prověřit,“ radí.

Je teď, kdy cena nemovitostí roste, ideální doba je prodávat? „Záleží na lokalitě i na tom, zda je nemovitost určena k bydlení, nebo k pronájmu. Ceny jsou dnes opravdu vysoko. Otázkou tedy je, jestliže například prodám byt a stržím dejme tomu dva miliony, co udělám s těmi penězi. Dám je do banky? Koupím za ně akcie? Budu spekulovat? Možná o ty peníze přijdu…“ uvažuje Ondrej Spodniak.

Čtěte také

Jeho doporučení je tedy opět konzervativní. „Pokud dnes člověk peníze akutně nepotřebuje, ať si je nechá v nemovitostech, v polích, v pozemcích. Je to daleko bezpečnější, než mít hotové peníze v bance,“ dodává.

Podle Ondreje Spodniaka v současnosti platí, že čím víc peněz, tím víc starostí. „Peníze uložené jen tak na účtu ztrácejí hodnotu. Inflace v srpnu byla 4,9 procenta a předpokládá se, že dál poroste,“ připomíná.

Jestliže tedy máme na účtu třeba sto tisíc korun, znamená to, že za deset měsíců při současné inflaci přijdeme zhruba o dva a půl tisíce korun? „Ještě o něco víc,“ odpovídá Ondrej Spodniak, „protože další peníze z toho ukrojí bankovní poplatky. Také spotřební koš se spolu se zdražováním mění.“ Za deset měsíců si tak za stejné peníze koupíme méně než teď.

Jak tedy našim úsporám uchovat hodnotu? Ondrej Spodniak doporučuje ony rozumné investice do hodnotných, hmatatelných věcí a jistou míru hotovosti po ruce. Celý rozhovor si poslechněte online.

Spustit audio

Související