Neshánějte hypotéku po internetu, vždy se raději osobně sejděte s bankéřem, radí odborník

21. červen 2021

Realitní trh i navzdory koronaviru jenom kvete. Ruku v ruce s tím si lidé půjčují peníze na pořízení nemovitosti. Hypotéky jsou pro řadu z nich jedinou možností, jak si zajistit vlastní bydlení.

O situaci na hypotečním trhu mluvil ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice Josef Mašát, manažer financí pro společnost Ekonomické stavby.

Jak ovlivnil covid-19 hypoteční trh?
Zásadním problémem bylo, že banky přestaly akceptovat profese v rizikových oborech, jako jsou cestovní ruch, autodoprava, pohostinství a služby jako kosmetická studia nebo kadeřnické salóny. Dalším faktorem byl výpadek příjmů, plno lidí přišlo o zaměstnání. Na druhou stranu realitní trh a stavební trh v dané situaci neúměrně vzrůstal. Kvůli covidu narážíme na negativní faktory jako zvýšení cen materiálů, úbytek pracovní síly, což se odráží na ceně práce, a tím pádem i ceně nemovitostí.

Ovlivnil covid i úrokové sazby? Můžete nám popsat jejich vývoj?
Určitě ovlivnil. Prakticky nejlepší období úrokových sazeb máme již za sebou. Sazby ve všech bankovních domech aktuálně rostou a porostou i do budoucna. Bude záležet zejména na rostoucích zdrojích, tedy na tom, jak banky nakoupí peníze. Přesná situace bude známa pravděpodobně na podzim tohoto roku. V současné době se úrokové sazby pohybují průměrně okolo 2 - 2,5 procent. Můj osobní předpoklad je, že na konci roku se budeme pohybovat okolo tří procent.

Můžeme hypotékou financovat sto procent hodnoty nemovitosti?
V současné době toto možné není. Maximální výše LTV, půjčky za hodnotu, je 90 procent, obvyklá výše je 80 procent. Má-li vaše kupovaná nemovitost hodnotu jeden milion korun, v devadesáti procentech vám banka půjčí 900 tisíc, zbytek musíte doplatit z vlastních prostředků.

Logicky se nabízí ptát se na hypotéku banky, u které máme zřízený účet. Nabízejí svým klientům zvýhodněné podmínky při poskytování hypoték? Nebo je lepší rovnou oslovit bank víc?
Ideální by bylo oslovit finančního poradce, tímto krokem může žadatel hodně získat. Dobrý finanční poradce zkontroluje vaše stávající výdaje, případně udělá revizi „hloupých půjček na zbytné věci.“ Poradce má možnost porovnání aktuálních bankovních produktů. Banky totiž v průběhu roku několikrát mění podmínky pro poskytování úvěrů. Další výhodou je přehled na finančním trhu a případné doplňkové finanční služby jako například pojištění úvěru.

Pokud nechceme služby finančního poradce využít, je lepší zajít přímo do banky? Nebo stačí v dnešní „online době“ zaslat formulář, vyžádat si nabídku od více bank a pak si je v klidu domova porovnat?
V každém případě bych volil variantu osobního setkání s bankéřem.

Čtěte také

Jak banky posuzují bonitu žadatele?
Banky si ověřují vaše příjmy, výdaje, bankovní i nebankovní, a podle toho stanoví vaše možnosti.

Čím se při výběru banky, u které budu úvěr čerpat, řídit?
Jedním z ukazatelů, kterým bych se řídil, je výše úrokové sazby, výše úhrady za životní pojištění ke sjednanému úvěru.

Platí se poplatky za zřízení hypotéky?
Mohou a nemusí. Počítejte, že se pohybujeme mezi 0 až 0,8 procenta z daného úvěru. Je to individuální záležitost.

Na co si dávat při půjčování peněz pozor? Co když nemůžete splácet z důvodu ztráty zaměstnání? Jak banky nahlížejí na příjem v cizí měně? Mohou i rodiče a prarodiče pomoci svým dětem při získání hypotéky? Odpovědi na tyto i další otázky si poslechněte v rozhovoru s Josefem Mašátem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.