Městská charita v Českých Budějovicích získala první startovací byt pro lidi v tíživé situaci

1. květen 2020 10:21

Českobudějovická městská charita má první startovací byt. Bude ho nabízet lidem, kteří jsou v tíživé životní situaci. Sociální pracovníci se jim navíc budou snažit pomoct zvládnout nový začátek.

Jako první se do startovacího bytu nastěhuje osmnáctiletá Daniela, která vyrůstala v dětském domově v Boršově nad Vltavou. „Jsem z toho hrozně nadšená, protože to beru jako další krok k osamostatnění se a nezávislosti. Moc se těším, protože si budu muset vařit sama, naučit se pracovat se svými úsporami trochu jinak,“ říká.

Městská charita Daniele byt pronajme, ale zároveň jí pomůže se vstupem do nového života. „Naše sociální služba ji bude navštěvovat, ptát se, jestli všechno funguje, jestli nepotřebuje s něčím poradit,“ vysvětluje ředitel Vít Fialka.

Čtěte také

„Budeme jí takovou podporou při rozjezdu do života. Když nastane nějaká nečekaná situace, tak mi ji z toho bytu nevyhodíme, ale právě pomůžeme, aby to překlenula,“ dodává.

Charita nechala starý byt, který dostala jako dědictví, celý zrekonstruovat. Daniela už teď plánuje, jak z něj udělá útulný domov. „Mám už tady v domově pár věcí do výbavy, tak přemýšlím, co si z toho vezmu a jak si to tam zařídím. Pomáhá mi kamarádka, dost často o tom mluvíme a plánujeme. Už se těším, až budu moct být sama, mít svůj klid, který v domově tolik mít nemůžu,“ dodává.

Daniela se do nového domova nastěhuje na začátku května. Podle ředitele Víta Fialky by takovýchto startovacích sociálních bytů mělo v budoucnu ještě přibýt.

Spustit audio

Související