Poradna pro cizince v Českých Budějovicích pomohla za 25 let skoro osmi tisícům lidí

21. říjen 2019 10:54

Pětadvacáté výročí vzniku slaví poradna pro cizince, kterou v Českých Budějovicích založila diecézní charita. Nabízí například osobní doprovod na úřady, kurzy češtiny i materiální pomoc.

Každý klient přichází nejprve do útulné místnosti se dvěma křesly. „Tady je přijímáme a snažíme se zjistit, co vlastně potřebují. Někdy je to totiž tak, že klient přijde s tím, že potřebuje vyřídit školu pro své děti, ale my zjistíme, že pro ně nemá vyřízený pobyt,“ popisuje vedoucí poradny Iveta Mikulenková.

Nejčastěji podle ní do poradny chodí lidé z Ukrajiny, Ruska a Kazachstánu. „Hodně jsou to také občané Evropské unie, nejvíce ze Slovenska,“ dodává.

Čtěte také

Jednou z vůbec prvních klientek byla Taťána Šeráková. Utekla s rodinou z Ruska a v České republice hledala pro své děti lepší budoucnost. „Bylo to v roce 1995. Přišli jsme jako turisté a byli jsme rozhodnutí tady zůstat. Neznali jsme ale jazyk, zákony, kulturu, tak jsme se obrátili na poradnu pro cizince,“ vzpomíná.

Začátky podle ní byly velmi těžké, ale nakonec se Taťána Šeráková vypracovala až v zaměstnankyni poradny pro cizince, působí tu jako sociální pracovnice. „Postupem času jsem našla víru v sebe a vidím, že jsem užitečná,“ doplňuje.

Českobudějovická diecézní charita provozuje poradnu už čtvrt století a za tu dobu pomohla skoro osmi tisícovkám cizinců.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související