Bez energií se za měsíc ocitnou klienti zkrachovalých dodavatelů, kteří neuzavřou novou smlouvu

15. březen 2022 12:20

Klientům zkrachovalých dodavatelů energií zbývá poslední měsíc na uzavření nových smluv. Pokud to neudělají, distributoři jim dodávky odpojí. Z větší části se jedná o bývalé zákazníky skupiny Bohemia Energy.

Na distribučním území společnosti E.ON se během loňského podzimu ocitlo v režimu dodavatele poslední instance (DPI) asi 200 tisíc lidí. Teď jich zbývá přibližně 3200. U klientského centra firmy v Českých Budějovicích už jsou návaly klientů minulostí.

„No, byla jsem na mrtvici. Nechala jsem se takhle hloupě napálit a teď jsem na to doplatila,“ říká Helena Ihnatolová, která si přišla do klientského centra firmy E.ON v Českých Budějovicích zjistit výši záloh. Z režimu DPI vystoupila loni v prosinci.

Stejně jako stovky tisíc lidí v této zemi byla klientkou Bohemia Energy. A také pro ni byl krach této skupiny loni na podzim šokem. „Musela jsem tady vystát frontu, aby mě vzali, byla jsem tu asi dvě hodiny, dobře to dopadlo,“ popisuje.

Za plyn a elektřinu teď platí zhruba o 1600 korun vyšší zálohy než loni touto dobou. Doma proto šetří. „Já se teď bojím topit, mám nastaveno o stupeň míň, aby byla menší spotřeba plynu, protože zatím nevím. Dříve jsem se nebála, protože jsem nikdy nedoplácela,“ dodává.

Čtěte také

Na jihu Čech, jihu Moravy a na Vysočině zůstává zhruba 3200 lidí v režimu DPI. Většina z nich s firmou E.ON komunikuje, ale stále vyčkávají třeba na lepší nabídku.

Pak jsou i takoví, se kterými se kontakt nepodařilo navázat a za posledních pět měsíců nezaplatili zálohy. „Snažíme se se všemi navázat kontakt, abychom jim pomohli dostat se z toho režimu dodavatele poslední instance ještě před uplynutím lhůty,“ uvádí mluvčí E.ONu Roman Šperňák.

Na uzavření nových smluv mají lidé čas do 14. dubna. Platnost legislativou daného opatření poté končí a distributoři je můžou od sítě odpojit.

S upozorněním na konec režimu DPI budou podle nového memoranda pomáhat i pracovníci Úřadu práce. „Předali jsme Úřadu práce kontaktní údaje na zákazníky, kteří zůstávají v režimu poslední instance, ale nepodařilo nám s nimi přes veškerou snahu spojit. I pracovníci úřadu budou tyto lidi obcházet a budou se jim snažit pomoci,“ doplňuje Roman Šperňák.

Na jihu Čech můžou lidé v režimu DPI svou situaci nově řešit i na poštovních pobočkách skupiny ČEZ v Jindřichově Hradci, Písku a Strakonicích.

Spustit audio

Související