Přechod od dodavatele poslední instance k novému poskytovateli energií je možné vyřídit i na pobočce pošty

6. leden 2022 12:08

Na webové stránky, telefonní linky i zákaznická centra tuzemských dodavatelů energií se stále denně obrací stovky až tisíce zákazníků. Nápor ale podle některých s novým rokem výrazně polevil. Přechod od dodavatele poslední instance můžou lidé řešit třeba i na pobočkách České pošty. Jedna taková funguje v Českých Budějovicích.

„Přišla jsem na kontaktní místo, protože jsem byla zákaznice Bohemia Energy a teď topím čerpadlem. Čekám, jakou mi dají nabídku,“ říká Anna Pilátová, která se ocitla v režimu DPI pod společností E.ON v říjnu loňského roku. O kontaktním místě skupiny ČEZ v budově pošty na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích se dozvěděla z doslechu.

Krach firmy Bohemia Energy byl pro ni velmi nečekaný. „To mi ani neříkejte… Oni mi předtím poslali v září úpravu smlouvy, že zvýší sazbu, a já jsem odepisovala, že máme dohodnutou pevnou sazbu do května 2022, takže na to nepřistoupím. A za chvíli jsem se dozvěděla, že je konec. Byl to šok,“ vzpomíná.

Čtěte také

Podle vedoucího kontaktního místa Marcela Veverky sem teď v průměru chodí asi deset lidí denně. Je to výrazně méně než loni v listopadu a prosinci. „Noví zákazníci stále přichází kvůli přechodu z režimu dodavatele poslední instance. Nové klienty seznamujeme s cenami energií, provádíme propočty nákladů, úspor, v případě zájmu sepisujeme hned smlouvu. U stávajících klientů řešíme hlavně servisní požadavky, například zadávání odečtů a předpisy záloh,“ popisuje.

V celé republice je 14 dalších poštovních kontaktních míst. Na jihu Čech ho zákazníci kromě krajského města najdou ještě v Táboře.

Stále existují lidé, kteří nemusí vědět o tom, že se v režimu takzvaného dodavatele poslední instance ocitli. Je jich ale velmi málo a energetici se je snaží kontaktovat osobně. „V tuto chvíli kolegové obcházejí odběrná místa, adresy, odkud se nám dříve vrátily dopisy. Je jich už pouze několik set, kdo by nemuseli vědět, že se v režimu DPI nacházejí. Myslím si ale, že ve skutečnosti ten počet bude ještě nižší, protože se o tom skutečně mluví hodně,“ říká mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík.

V režimu DPI bylo na konci loňského roku přibližně 60 tisíc obyvatel České republiky. Vyplývá to z dat ministerstva průmyslu a obchodu.

Spustit audio

Související