Zvýšit cenu brambor musí kvůli menšímu odbytu a zdražení energií biofarmáři z Temelína

9. prosinec 2021 12:55

Zemědělci v Temelíně na Českobudějovicku mají problémy s odbytem brambor. Objednávky už nejsou takové jako před pandemií koronaviru. Loni museli farmáři prodat brambory hluboko pod cenou, letos to nechtějí dopustit.

„Jsme ve skladu brambor, a jak vidíte, je jich tady ještě poměrně dost,“ ukazuje ve skladu biofarmy Sady sv. Prokopa v Temelíně na Českobudějovicku agronom Pavel Sucháček.

I když od sklizně uplynulo několik měsíců, zemědělci zatím moc brambor neprodali. „Kvůli covidu restaurace nejedou naplno, tím pádem my nemáme tak rapidní odbyt jako v minulých letech. Už to trvá vlastně dva roky,“ říká agronom.

„Čím déle skladujeme brambory, tím samozřejmě rostou náklady na energie, na spotřebu elektřiny, což je vlastně letos také docela problém, když je energetická krize. Jakmile nemáme odbyt, elektrika jde do nebes,“ dodává.

Čtěte také

Zemědělci v Temelíně měli už loni odbyt brambor nižší o padesát procent ve srovnání s předešlými lety. Letos se obávají stejného scénáře. „Trhalo nám srdce brambory vyhodit, aby shnily, tak jsme prodali hluboce pod cenou. Prodali jsme je jako krmné brambory za dvě koruny a nepodařilo se nám ani z poloviny zaplatit náklady. Výrobní cena spojená s chlazením, skladováním, rozvozem, balením je kolem čtyř korun za kilo,“ uvádí výrobní obchodní manažer Jakub Vavřina.

I když je situace na trhu stejná jako loni, biofarma boj s pandemií nechce vzdát. „Snažíme se hledat odbytiště a zákazníky i mimo Jihočeský kraj. Trochu to nabourává naši filozofii, že bychom chtěli prodávat zboží v blízkém okolí, ale bohužel situace je taková, že opravdu musíme vyjíždět do dalekých měst, kde jsme schopní alespoň za nějakou základní hodnotu brambory prodat,“ líčí Jakub Vavřina.

„A samozřejmě protože všechno zdražuje, hlavně energie, budeme i my nuceni minimálně o dvě koruny na kilo zdražit,“ dodává. Navzdory nepříznivému vývoji budou Sady sv. Prokopa pěstovat brambory dále. Farmáři doufají, že pandemie nepotrvá napořád a svět se zase vrátí do starých kolejí.

Spustit audio

Související