Rozsáhlé lány obilí už v Česku nenajdete. Zemědělci museli rozdělit pole s jednou plodinou

7. září 2021 11:38

Ministerstvo zemědělství omezilo plochy, na kterých smí zemědělci pěstovat jen jednu plodinu. Cílem je zabránit erozi a zajistit biologickou rozmanitost. Pravidlo platí od letošního roku a vypořádat se s ním museli i zemědělci na jihu Čech.

Plochy s jednou plodinou nesmí být větší než 30 hektarů. Zemědělské družstvo Novosedly na Strakonicku tak muselo rozdělit asi šest polí. „Není to až taková komplikace. Pokud to má být dobré pro přírodu i zemědělce, tak to má asi smysl, i z toho důvodu, že se změní pohled na české zemědělství,“ říká předseda Bohumil Hradecký.

Problém s rozdělenými poli může mít zemědělská technika. „Samozřejmě čím je víc úvratí, víc se toho ujezdí a určitý problém pro techniku to je. Stroje jsou dneska čím dál větší, ale na druhou stranu těch 30 hektarů je podle mě ještě rozumný kompromis,“ dodává Bohumil Hradecký.

Čtěte také

Z celé republiky má Jihočeský kraj největší podíl velkých podniků nad 500 hektarů, kterých se nařízení dotklo nejvíc. „Všichni se tomu nějak přizpůsobili, i když za cenu nějaké újmy, organizační, finanční. Věříme, že tohle je maximální kompromis. Pokud by se ty výměry ještě snižovaly, už by to bylo na úkor logiky, mařilo by to investice vydané do techniky,“ komentuje ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Nová pravidla platila už pro zakládání ozimů v loňském roce. „Ta povinnost může být něčím omezující, ale myslím si, že většina zemědělců neměla problém ji plnit. Hospodářství se dá rozparcelovat, aby zemědělec i s tímto pravidlem obhospodařoval de facto stejnou výměru jako předtím. Myslím, že na celkovou sklizeň to velký vliv mít nebude,“ uvádí prezident agrární komory Jan Doležal.

Podle něj by ale agrární komora upřednostnila, kdyby nová pravidla byla dobrovolná a náklady by zemědělcům kompenzovaly například dotace.

Spustit audio

Související