Chráněné zeměpisné označení pomůže zákazníkům rozpoznat v obchodech mák vyšší kvality

17. srpen 2021 07:54

Český mák může nově nosit evropskou ochrannou známku. Naši zemědělci o ni usilovali pět let. Zákazníci podle speciálního loga Evropské unie poznají, že se jedná o kvalitní potravinu.

„Tady už nám dozrává náš český mák. Má pěknou modrou barvu, kdežto ten technický je šedivý až takový hnědý, nevzhledný,“ popisuje ředitelka Zemědělského družstva Netřebice na Českokrumlovsku Alena Janoušková.

Právě tento mák by mohl dostat novou ochrannou známku. Rozdílná je i chuť. „Chuť modrého potravinářského máku je sladká, příjemná, kdežto chuť technického máku je dřevitá až pálivá, nepříjemná,“ dodává.

Aby Zemědělské družstvo Netřebice získalo pro svůj mák novou evropskou ochrannou známku, musí plodina splnit dané parametry. „Musí mít výborné senzorické vlastnosti a odpovídající složení, co se týče esenciálních kyselin, olejů, tuků. V laboratoři zjistí obsah těžkých kovů, které potravinářský mák v žádném případě nesmí mít, a potom je hodně diskutovaný obsah opiátů, které mají být ve velmi malém, nejlépe nulovém, množství,“ vysvětluje Alena Janoušková.

Čtěte také

V pěstování máku je Česko světovou jedničkou. Je pro zemědělce zajímavou plodinou, ale také nevyzpytatelnou. „Každý rok je to sázka do loterie, záleží, jak vyjde počasí, jak se pohybují výkupní ceny,“ potvrzuje ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Mák se v Česku hojně užíval už za monarchie a zájem o něj neklesá. „Šišky s mákem a makové koláče nejsou ve světové kuchyni obvyklé, ale je to čím dál tím zajímavější, protože je to i z hlediska moderní výživy velmi kvalitní surovina,“ doplňuje Hana Šťastná.

V Netřebicích se mák pěstuje na sto hektarech. Vedení zemědělského družstva doufá, že se díky získání ochranné známky zvýší i poptávka po této plodině. Pokud by se tak stalo, budou zemědělci uvažovat o zvětšení osevní plochy s mákem.

Spustit audio

Související