Zemědělci nabízí své sady a louky ke kempování v komornějším stylu. Zájem je velký

6. srpen 2021 08:15

Někteří jihočeští zemědělci pronajímají svoje pozemky dovolenkářům. Stanování nebo bydlení v přívěsu na místě, kde nikdo jiný není, se v době pandemie stalo hitem. Zájem o tuto službu za poslední dva roky mnohonásobně vzrostl.

Libor Kamenický z Mníšku na Jindřichohradecku pěstuje jablka, hrušky a švestky. Část svého sadu dal k dispozici zájemcům o netradiční kempování. „Lidé sem přijedou, mají tady vysečené nějaké plochy, zaparkují si, mohou se připojit k elektřině, dostanou vodu, jako v kempu,“ popisuje.

Skoro každý den podle něj někdo v sadu kempuje. Myslí si, že lidi sem láká především větší klid. „Slyšíte tu ticho. V době, kdy se nesmělo nikde ubytovávat, tohle byla legální možnost. Lidé už byli z té korony tak šílení, že přijeli a vůbec nic nechtěli, jen na čerstvý vzduch. Je to i poměrně levné a svobodné, lidé můžou migrovat po zajímavých místech,“ dodává.

S tím se ztotožňuje jeden z kempařů, který přijel z Kladenska. Vidí ale ještě další výhodu takto strávené dovolené. „Přijedete, nebaví vás to, odjedete, ztratíte maximálně pár set korun a den cesty. Když jedete do zahraniční destinace, přijde cesta na několik tisíc a na místě už se těžko něco mění,“ říká.

Čtěte také

Před třemi lety měla aplikace Bezkempu 200 nabídek. V současnosti je jich téměř tisíc. Zvýšený zájem o tuto službu se podle jejího spoluzakladatele Petra Nohejla objevil i v době pandemie.

„Populární jsou různé farmy, kde děti mohou pozorovat hospodářská zvířata a hosté si mohou zakoupit třeba čerstvá vajíčka. Obecně jsou oblíbená všechna místa, která mají co nabídnout, například zahrada u rybníka na Trhosvinensku nebo rybníky v Černé v Pošumaví, stejně tak jsou populární místa u lesů nebo jen louky na samotě, například les Dubík u Českého Krumlova nebo louka u zámku Červená Lhota,“ vyjmenovává Petr Nohejl.

Pro dovolenkáře je tento způsob kempování atraktivní. Pro sadaře Libora Kamenického znamená přivýdělek, ale i poznání nových lidí a z jejich vyprávění i míst, kde žijí. Proto bude svůj sad nabízet ke kempování i v dalších letech.

Spustit audio

Související