Agroturistika už není tak vyhledávaná. Málo farmářů navíc dokáže skloubit zemědělství a služby pro turisty

13. srpen 2021 15:28

Někteří jihočeští zemědělci už nemají o provozování agroturistiky takový zájem jako v minulosti. Podle nich opadla poptávka. Hlavně ale farmářům chybí pracovní síly v zemědělství a zároveň i na zajištění všech služeb pro turisty.

Vladimír Šašek chová krávy na Jindřichohradecku. Farmaří už téměř dvacet let, postupně k tomu přidal i ubytování. Věřil, že agroturistika by mohla přilákat lidi do jeho penzionu. „Měl jsem tu koně, takže se jezdilo na koních, na zvířata se chytaly hlavně rodiny s dětmi. Před deseti lety na to lidé ještě zabírali, teď bych řekl, že to opadá,“ popisuje.

Opadající zájem turistů o agroturistiku ale nebyl jediným důvodem, proč Vladimír Šašek postupně toto podnikání omezil. „Bylo to náročné časově i fyzicky a hlavně nejsou pracovní síly, teď po covidu vůbec. Lidé, co odešli z hostinských oborů, už se nechtějí vracet, v podstatě nikdo nechce dělat,“ komentuje.

Nedostatek pracovních sil v této oblasti potvrdila i ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. „Je nedostatek lidí, kteří jsou schopní pracovat na farmě, zároveň třeba vyrábět regionální potraviny a k tomu ještě dělat marketing a provozovat restauraci,“ uvádí.

Čtěte také

Ani agrární politika není do budoucna této vedlejší zemědělské činnosti příliš nakloněná. Ministerstvo zemědělství ukončilo program na podporu agroturistiky loni na podzim. Od roku 2016 požádaly podle mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenky Rezkové o tuto dotaci necelé dvě stovky zájemců, uspěly jen desítky z nich.

Ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná k tomu dodává: „Jsou takové trendy a indicie, že by naopak za to mohli být kráceni na dotacích, protože už by nesplňovali kritéria stoprocentního zemědělce.“

Agrární komora Jihočeského kraje se snaží agroturistiku stále podporovat. Nabízí zemědělcům školení v oblasti legislativy nebo marketingu. Propaguje tyto podnikatele také na speciálním webu dovolenanavenkove.cz.

Spustit audio

Související