Sehnat české nakládačky může být problém. Úrodu okurek zničily kroupy, někde je dokonce přestali pěstovat

28. červenec 2021 11:28

Letošní úroda okurek na jihu Čech bude horší než loni. Jejich pěstování provází několik problémů, především časté bouřky s kroupami. Někteří zemědělci navíc považují pěstování této zeleniny za rizikové a drahé.

„Tady se můžeme podívat, jak nám rostou okurčičky. Mají děravé listy od krup, je to všechno hodně pomlácené,“ ukazuje Petr Mastný z farmy Doňov na Jindřichohradecku na okurkovém poli.

Letošní úroda okurek podle něj nebude ideální. „Odhaduji, že bude určitě o polovinu nižší než loni. V noci začíná být chladno a rosa, tak se hodně rozmáhá plíseň. Noční teploty kolem deseti stupňů nad nulou už jsou hraniční, kdy okurka zastavuje růst. Trvá to třeba deset dní, než se růst rostliny obnoví,“ uvádí.

Dále na řádku převažují spíš větší okurky. „Protože rostliny málo plodí, nevyplatí se trhat plody každý den nebo ob den, jak se to běžně dělá. Sbíráme jen jednou týdně, tím pádem máme velký objem přerostlých okurek a těch malých, které by lidi chtěli, je zase málo,“ vysvětluje Petr Mastný.

Čtěte také

Pěstování okurek je problematické i z jiných důvodů. „U nás zásadně chybí zpracovatelský průmysl, protože okurky potřebujete sklízet po celou dobu. A pokud se během sklizňové sezóny vyskytnou nějaké nahodilé dovozy levných okurek, které zákazník nakoupí, je to problém. Okurka se musí sklízet každý den, proto ji pěstitelé považují za poměrně rizikovou. Navíc máme poměrně drahou pracovní sílu, tudíž těžko konkurujeme zemím, jako je Polsko,“ říká předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Rodinná farma Miklasových v Radomyšli na Strakonicku nabízela nakládačky lidem šest let. Letos ale tuto zeleninu vůbec nevysadila. „To je velká investice založit sazenice a loni během covidu jsme byli docela nervózní, co ta doba přinese, jestli lidé budou moci na pole. Museli jsme se rozhodovat na jaře, tak jsme to zrušili,“ potvrzuje farmářka Lenka Miklasová.

Zemědělci od pěstování okurek upouštějí také kvůli drahým technologiím a nedostatku pracovních sil.

Spustit audio

Související