Kvůli chladnému jaru sklidí jihočeští ovocnáři mnohem méně třešní. Plody navíc praskají a hnijí

13. červenec 2021 14:29

Letošní úroda třešní na jihu Čech bude o třetinu nižší ve srovnání s běžným průměrem. Odhadují to místní ovocnáři. Kvůli deštivému a chladnému jaru včely stromy téměř neopylily.

Těsně před sklizní navíc ovoce poškozují časté deště. „Každá voda je znát. Třešeň si natáhne vodu okolo stopky a po každé spršce něco popraská,“ ukazuje uprostřed třešňového sadu nedaleko Chelčic na Strakonicku sadař Martin Krump.

Kvůli častým dešťům třešně praskají

Ten se snaží alespoň částečně úrodu zachránit. „Pokud je jen lokální přeháňka, vezmu traktor a postřikovač, vypnu trysky a projíždím a vyfoukávám z třešní vodu, aby si jí natáhly co nejméně. Zhruba dvacet až třicet procent se dá zachránit, ale ne u všech odrůd. A když prší celý den, tak to už bohužel zachránit moc nejde,“ popisuje.

Třešní je letos méně zhruba o třetinu. Úrodu ovlivnilo několik faktorů. „Došlo ke špatnému opylení, protože v době květu bylo docela chladno a včely nelítaly, čmeláci asi také ne. Celkově máme se sklizní zpoždění zhruba 10 až 14 dnů, některé odrůdy ještě vůbec nejsou ve správné konzumní zralosti,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr.

Jedním z brigádníků, kteří češou třešně v sadu u Chelčic, je šestnáctiletý František Pěsta. „Mám to nedaleko. Jsem tady na čerstvém vzduchu a relativně něco vydělám,“ říká.

Takových pracovních sil je ale podle sadaře Martina Krumpa nedostatek. „Brigádníků je hodně málo, tudíž moc rád vítám lidi, kteří si přijedou natrhat třešně sami. V tomto směru je každá ruka dobrá,“ dodává. Pokud voda ovoce nezničí, měla by sklizeň třešní trvat do konce července.

Spustit audio

Související