V sítích jihočeských rybářů se mrskají stovky kaprů. Ryby z letních odlovů jdou většinou do zahraničí

3. červenec 2021 08:35

Rybáři i v horkých dnech zatahují sítě na jihočeských rybnících. I když jsou pořád ve vodě, koupají se ve vlastním potu. Přesto si letošní letní odlovy pochvalují. Ryby jsou sice menší, ale v dobré kondici. 

„V síti se nám mrská přibližně 20 metráků, průměrná váha je asi 1,75 kilogramu, což není špatné,“ komentuje ještě na vodě u sítě technik pro chov ryb Rybářství Hluboká Martin Srnec.

Situace ale letos není stejná na všech rybnících. „Kvůli chladnějšímu jaru nejsou přírůstky takové, jaké bychom si představovali. Na jiných rybnících jsme rádi, když průměrná váha obsádky dosahuje kolem 1,25 kilogramu. Počasí se ale zlepšuje, tak pevně věříme, že to ryby doženou,“ vysvětluje.

Nejen Martin Srnec, ale i ostatní rybáři mají krůpěje potu na čele, přestože byli celou dobu ve vodě. „Sice se nacházíme u vody, jenže nejsme tady v plavkách, ale v pracovním oděvu. Máme kalhotové gumové boty pomalu až ke krku a k tomu ještě plášť, v těchto letních teplotách je v tom i 40 stupňů,“ popisuje Martin Srnec.

Podmínky pro letní odlovy jsou letos příznivé, protože v rybnících je dostatek vody. „Hlubocké rybníky letos mají po čtyřech letech dostatek vody. I kyslíkové poměry dobré. Ačkoli v dubnu a květnu bylo poměrně chladno, věřím, že zbývající měsíce do toho významně promluví a přírůstky doženeme,“ potvrzuje jednatel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Jihočeští rybáři skončí s letními odlovy na konci září. Ryby poputují většinou na zahraniční trh. Potom už budou následovat tradiční podzimní výlovy.

Spustit audio

Související