Lidé si opět mohou na poli nasbírat jahody. Plody jsou letos kvůli teplotním výkyvům menší

24. červen 2021 08:20

Na jihu Čech začal sběr jahod. Ovoce je kvůli chladnému nástupu jara menší než loni. To se ale netýká zájmu o samosběr na jahodové plantáži. Ten je i v letošním roce velký.

„Jahody jsou letos menšího vzrůstu než v předešlých letech. Jaro začínalo dobře, jahody nám hodně kvetly, nepomrzly, ale bylo chladno, takže dlouho stály,“ popisuje farmářka na plantáži u Radomyšle na Strakonicku Lenka Miklasová.

Ze stejných důvodů začala sklizeň později. „Jahody se chovají úplně jinak. Myslím si, že se na tom podepisují ty teplotní výkyvy. I když se snažíme zalévat, nebylo možné vodu k rostlinám úplně dostat. Voda jim chyběla v té době, kdy ji nejvíce potřebovaly, kdy potřebovaly dostat sílu nalít jahody. Nebyla voda a přišla velká vedra,“ vzpomíná Lenka Miklasová.

Mezi jahodami se celý den pohybuje Milada Semiginovská, která organizuje sběr. „Máme pole rozdělené na několik částí. Abychom ho dobře vysbírali a nikdo nechodil po nikom, tak vždy zabereme jenom jednu část. Když se vysbírá, přecházíme na další část, aby lidé prostě měli svoje jahody a nepaběrkovali,“ vysvětluje.

Čtěte také

Na plantáž u Radomyšle na Strakonicku přijela například paní Marta s manželem. „Už jsme tady byli několikrát. Vloni jsem byla velice spokojená, jahody byly opravdu pěkné,“ pochvaluje si.

Poprvé dorazila Eva Karešová. „Doslechla jsem se o téhle plantáži. Loni jsem byla na samosběru vedle v Leskovicích, ale tam to nebylo bohužel tak dobře zorganizované. Dneska budou jahodové knedlíky, ale jinak je pro nás nejlepší rozmačkat jahody s cukrem, dát do vaniček zamrazit a pak už jen celý rok brát a vzpomínat na pěkné léto,“ říká.

Pokud si na jihočeských jahodových plantážích chcete jahody natrhat, můžete si je koupit za cenu od 50 do 75 korun za kilogram.

Spustit audio

Související