Divoké husy nosí červenobílé límce. Značení pomáhá ornitologům mapovat jejich populaci i pohyb

11. červen 2021 14:27

Téměř 150 ornitologů a dobrovolníků se v celém Česku zapojilo do odchytu hus velkých pro projekt Safari parku Dvůr Králové. Parta nadšenců na jihu Čech husy nejenom odchytávala, ale také kroužkovala, měřila a nasazovala jim speciální límce. Právě takzvané límcování je důležité při sledování ptáků v průběhu let.

Dobrovolníci se sešli u rybníka Borek na Českobudějovicku. Někteří nasedli do lodí a další šli po břehu a snažili se husy vytlačit k nataženým sítím. Akci řídil zoolog Michal Podhrázský. „Půjdeme současně s tím hejnem, aby  nemělo tendenci vylézat do břehu někde jinde,“ popisoval.

U odchytu nechyběl šestnáctiletý ornitolog Lukáš Hamáček, který má o populaci hus na rybníku velký přehled. „Chodím sem skoro každý týden, počítám husy a odečítám jejich límce. Na rybníce je asi 260 hus, asi sedm rodin vodí housata a asi sedmnáct hus má už límce z loňského roku,“ řekl.

Některé husy dobrovolníci pochytali přímo na vodě, některé se chytly do připravených sítí. Když je dobrovolníci shromáždili na jednom místě, začali kroužkovat, měřit a zároveň i límcovat.

„Plastový kroužek umístíme na krk. Je to standardní značení, které se používá od 70. let po celé Evropě. Díky tomu získáme spoustu informací, spoustu dat, například o tom, kam ti ptáci létají,“ vysvětlil Michal Podhrázský.

Počty hus podle něj v celé Evropě velmi dramaticky narůstají. „Časem budou určitě nějaké problémy, konflikt se zemědělci, spásání polí a podobně. I díky značení pak na to budeme schopni nějakým způsobem zareagovat, říct, kam naši ptáci létají a podobně,“ dodal.

Související