Kukuřice kvůli deštivému počasí špatně roste. Její produkce se proto letos zemědělcům prodraží

2. červen 2021 07:46

Deštivé jaro neprospívá kukuřici. Zatím téměř nevyrostla. Rostliny jsou kvůli nadbytku vláhy a chladu oslabené. Zemědělci doufají, že se brzy oteplí, aby vlhko kukuřici úplně nezničilo.

„Podívejte se na tu rostlinu. Má pět centimetrů, v tuto dobu by měla být minimálně jednou tak velká. Má dva pravé listy, které jsou úplně žluté,“ ukazuje na kukuřičném poli u Kolnýho na Českobudějovicku agronom místního zemědělského obchodního družstva Ondřej Liška.

„Kukuřice pro ideální start potřebuje teplo. Žloutne, protože má spoustu vody, nemůže se doslova nadechnout a neprospívají jí ani nízké teploty v noci. Prostě nemohla začít pořádně růst,“ popisuje.

Na poli je stále cítit bahno. Zem ještě úplně nevyschla. „Je ještě velké vlhko, celé setí bylo posunuté o čtrnáct dní. Byly nízké teploty, nebyla vhodná půda pro zakládání porostů. Ve chvíli, kdy jsme zaseli, přišlo 120 milimetrů srážek a ta rostlina se doslova topila,“ dodává Ondřej Liška.

Čtěte také

Úroda kukuřice se tedy podle něj letos nejen opozdí, ale také prodraží. „Budeme potřebovat tu rostlinu nějakým způsobem nastartovat, aby deficit dohnala, takže budeme používat listová hnojiva na podporu růstu a zlepšení kondice. Tuto aplikaci bychom normálně nedělali,“ vysvětluje.

Tento pomalý start kukuřice by se mohl odrazit i na výnosu. „Určitě to může mít dopad na výnos. Pokud se počasí nesrovná, kukuřice nebude schopná deficit dohnat. Výnos bude menší až o 10 tun z hektaru,“ doplňuje agronom Ondřej Liška.

Podle ředitelky Jihočeské agrární komory Hany Šťastné se může situace regionálně lišit. Záleží na několika faktorech. „V závislosti na odrůdě, na kvalitě půdy a zejména na termínu setí. Dá se říci, že ty později seté kukuřice mají větší šanci na lepší růst,“ uvádí.

Meteorologové předpovídají, že by se v následujících dnech mělo oteplit. To by mohlo růst kukuřice znovu nastartovat.

Spustit audio

Související