Život srnčat může na louce zachránit lovecký pes nebo i dron s termokamerou

26. květen 2021

Vysoká tráva může ochránit před predátory, ale také být nepřímou příčinou usmrcení srnčat. V květnu a červnu se tato mláďata rodí. Čas jejich rození ale koliduje s termínem senosečí. Proto se vysoká tráva stává pastí pro zvířata.

Základem ochrany srnčat a zvěře je spolupráce zemědělců a myslivců. Podle vedoucího odboru životního prostředí městského úřadu v Písku Miroslava Šatry je stejně důležitý i postup seče. „Mělo by se síct nikoli od okrajů ke středu, ale od středu ven,“ popisuje.

Pokud myslivci znají přesný termín sečení, procházejí louky den před jeho začátkem společně s loveckými psy. Můžou také den nebo dva před sklizní v lokalitě rozmístit různé plašiče. „Existují optické, akustické, pachové nebo kombinované,“ vyjmenovává Veronika Królová z odboru životního prostředí Jihočeského kraje.

Čtěte také

Už loni vyzkoušela společně s myslivci u Vyššího Brodu termovizní vyhledavač srnčat. „Ten je určený pro menší plochy do tří hektarů,“ uvádí. „Pak jsou ještě drony s termokamerou. Ty jsou nákladnější, ale zaberou největší plochu té louky. Je to rozhodně rychlejší a rozhodně nejúčinnější,“ dodává Veronika Królová.

Všechno snažení ale může zkazit počasí. „Pokud zaprší, zemědělec na louku nemůže a je malér,“ říká Miroslav Šatra. „Když už to vyháníme podruhé, potřetí, tak ta zvěř na to tolik nereaguje,“ vysvětluje.

Do záchrany srnčat se můžou zapojit i dobrovolníci. Jak? To se dozvíte v magazínu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.