Nezachraňujte mláďata lesní zvěře, která se vám zdají opuštěná. Jejich rodiče jsou vždy nablízku

Na jaře můžeme ve volné přírodě objevit mláďata různých druhů zvěře, která se nám zdají opuštěná, protože v jejich blízkosti nevidíme dospělý rodičovský dozor. Může se jednat například o malé zajíčky, srnčata nebo selátka divočáka.

„V případě, že se dostanete do blízkosti selátek divočáka, tak na nic moc nečekejte. Nesnažte se s nimi skamarádit, protože bachyně, která je jistě v blízkosti, by to rozhodně nebrala jako přátelský akt,“ připomíná myslivecký odborník Vladimír Hanzal.

Ani na první pohled opuštění zajíčci nejsou sami. „Zaječka k nim chodí dvakrát denně, aby je nakojila velmi výživným mlékem, které jim zajistí bohatý zdroj potravy. A tím je i chrání, protože příroda obdařila malé zajíčky tak, že pro predátory nejsou pachově zjistitelní,“ vysvětluje Vladimír Hanzal.

A co se týká srnčat, tak ani ona nejsou ponechána zcela sama. Věřte, že blízko je jejich mamka, pozorná srna, která vás bedlivě sleduje. „A ještě jedna důležitá věc. Nenechejte ani své děti pohladit si takové mládě. Už by pak svým blízkým nevonělo,“ zdůrazňuje myslivec. Ten například nedávno našel srnče zmoklé po jarní bouři, ale srna mládě nakrmila a po oschnutí odvedla.

Další zajímavosti se dozvíte v pořadu Máme rádi zvířata. Ten zároveň nabízí povídání o vědeckém oboru zvaném etologie a připomíná, co všechno musejí sportovní rybáři dodržovat, když se vydají na ryby ve pstruhových vodách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.