V rybářské škole ve Vodňanech chovají i amazonské ryby

28. březen 2021

Cichly ocasooké, arowana dvojvousá, anténovec červenoocasý, rejnok skvrnitý, rejnok perlový albín, rejnok Leopoldův. Myslíte si, že čtete názvy mořských ryb? Kdepak. Jedná se o ryby typické pro biotop řeky Amazonky a jejích přítoků.

A tyto exotické ryby chovají ve velkém akváriu o obsahu 3000 litrů na Střední rybářské škole a Vyšší odborné škole vodního hospodářství a ekologie ve Vodňanech. Velkých akvárií tam ovšem mají daleko víc, ať už studenovodních, ve kterých můžete vidět ryby vyskytující se v našich vodách, a nebo teplovodních.

Čtěte také

V nich jsou ryby žijící v jiných částech světa. O všechna akvária se starají zejména studenti školy pod dohledem jednoho z pedagogů inženýra Jiřího Hronka. A nejenom, že se starají o krmení ryb nebo čištění akvárií, ale daří se jim i odchov. Například v už zmíněném amazonském akváriu se jim, jako jedním z prvních na jihu Čech, podařilo rozmnožit například rejnoka skvrnitého. Můžete ho vidět i na fotografii.

Další podrobnosti se dozvíte v pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů.

A až se uvolní současná situace a budeme se moci opět volně pohybovat, můžete si v průběhu letních prázdnin naplánovat cestu právě do Střední rybářské školy ve Vodňanech, kde vám akvária rádi ukáží. A k tomu si můžete prohlédnout i rybářské muzeum.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Martin Hlaváček
Spustit audio