Lesníci uvítali chladné jaro. Díky němu se zatím nepodařilo kůrovci rozmnožit

15. duben 2021 11:57

Kůrovec si letos s rojením dává na čas. Jeho vývoj zbrzdilo chladné a deštivé počasí. Lesníci mají víc času se na vylétnutí první generace tohoto škůdce připravit.

I když nová generace lýkožrouta zatím v lesích neškodí, kůrovcová těžba stále pokračuje. „Práce v lese je pořád, stromy, které postupně usychají nebo jsou polámané větrem, se musí zpracovat a nenechávat pro možné napadení lýkožroutem,“ potvrzuje jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník.

Lesníci vítají chladnější průběh jara. „Zatím nám rok přeje, napadl sníh, spodní vláha je, takže očekáváme vylétnutí první generace kůrovce až začátkem května,“ dodává Václav Zámečník.

Pozastavení vývoje kůrovce pomůže lesníkům v boji proti tomuto škůdci. Budou mít víc času na vyčištění feromonových lapačů a pokácení dalších stromů jako lapáků lýkožrouta.

Čtěte také

Vylétnutí první generace tohoto brouka se sice letos oddálilo, masivní nucená těžba ale bude pokračovat. Platí to i ve státních lesích, které tvoří 42 procent všech lesních ploch na jihu Čech. „Loni jsme vytěžili 1,7 milionů metrů krychlových dříví, letos plánujeme obdobný objem těžby, a to zejména v okolí Českého Rudolce a na Táborsku,“ uvádí mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Taky Lesy města Písku těžbu kalamitního dřeva nezastaví. Bude ale nižší než loni. „V minulém roce jsme vytěžili trojnásobek toho, co nám lesní hospodářský plán umožňuje. Předpokládám, že letos by to nemělo být tak velké množství,“ dodává Václav Zámečník.

Lesníci musí vytěžené plochy do dvou let zalesnit. Mezi sazenicemi bude určitě víc listnatých stromků než v letech minulých, a to na úkor smrku, kterého kůrovec napadá nejčastěji.

Spustit audio

Související