Pes dokáže najít v lese strom napadený kůrovcem, a to ještě dříve, než si škůdce všimne člověk

23. červenec 2020 16:58

Jak zastavit kůrovcovou kalamitu, která zasáhla velkou část Vysočiny i jižní Čechy a na mnoha místech zanechala milionové škody? Odpovědí může být pes.

Speciálně vycvičené zvíře totiž zvládne objevit po čichu kůrovce i na několika málo napadených stromech. Díky tomu je možný včasný zásah, který zabrání rozšíření brouka do celého lesa.

Novou metodu začali praktikovat před několika lety ve Švédsku. Nyní se hledání kůrovce pomocí psů pomalu dostává také k nám.

„Ono to je strašně málo vidět, tady nejsou vůbec ty dírky, kudy kůrovec leze. Možná, tady něco,“ ukazuje Nikol Vošvrdová v lese nedaleko Havlíčkova Brodu, kde její fenka právě našla napadený strom kůrovcem.

Nikol Vošvrdová se psem, který hledá kůrovce

„Tady je to tak strašně málo zřetelné, proto jsem jí hodně dlouho neodměnila, protože jsem se musela doopravdy ujistit, že to tady je. Tohle byste bez psa vůbec nenašli,“ dodává.

Hledání kůrovce pomocí psů je ale v České republice teprve v počátcích. Nikol Vošvrdová je v tomto ohledu průkopnicí. Přesto již dokázala s hledáním kůrovce na několika místech pomoci.

Dobrou zkušenost má například lesník Jan Krejčí. „Určitě je to super věc. Kůrovcový strom se pozná podle určitých znaků, které se projeví až po napadení stromu. A pes je schopný ten strom poznat dřív než zkušený lesník,“ potvrzuje.

Čtěte také

Strom, který pes označí, Jan Krejčí ještě zkontroluje, a pokud potvrdí napadení kůrovcem, nechá ho skácet. „Pejsek se vždycky trefil,“ říká.

Nikol Vošvrdová ale nepřijela k Havlíčkovu Brodu jen hledat kůrovce. Pozvala si jí místní skupina, která cvičí psy na takzvaný nosework. Jeho podstatou je, že psi se učí vyhledávat čichem pomeranč nebo skořici. Právě takhle začínala také fenka Nikol Vošvrdové.

„Ve výsledku je jedno, jaký pachový vzorek pes hledá, důležité je, aby se naučil pracovat, aby věděl, že se má čuchat v každé situaci, aby nám uměl říct, že něco našel. A to už je jedno, jestli hledá skořici, pomeranč, lanýže, kůrovce,“ vysvětluje.

Podle Nikol Vošvrdové může být ale problematický přechod od tréninku do praxe. V lese totiž pes musí zmapovat velkou plochu a hledání kůrovce zabere i několik hodin.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související