Jihočeské lesnické firmy mají kvůli kůrovcové kalamitě existenční problémy

9. leden 2020 08:40

Budoucnost některých jihočeských lesnických společností je nejistá. Jejich existenci ohrožuje kůrovcová kalamita, nucená masivní těžba a nízké ceny kůrovcového dřeva. Kritickou situaci nevyřešily ani kompenzace od ministerstva zemědělství.

„Blíží se možná i ta situace, že budeme přemýšlet o zániku společnosti,“ připouští jednatel společnosti Lesy města Písku Václav Zámečník.

Za tři roky přišel podnik o 600 hektarů lesa, což je asi deset procent z celkové zalesněné plochy. „Financujeme to z budoucnosti, normálně máme těžit 50 tisíc kubíků a za letošní rok jsme vytěžili třikrát tolik,“ popisuje Václav Zámečník.

Pomoc od státu označuje za danajský dar. „Pokud bychom měli rozumné ceny dřeva, tak vůbec tohle nepotřebujeme. Stát by měl bojovat za to, aby nás odběratelé prostě netlačili úplně do nesmyslných krajností,“ dodává.

Lesníci musí zásadně změnit způsob hospodaření. „Omezit počty sazenic na hektar, vyžínání, plotit jenom to nejnutnější, neopravovat cesty, nedělat lavičky, jenom samotné holé přežití,“ vyjmenovává Václav Zámečník.

Čtěte také

Městské lesy Dačice pokácely kvůli kůrovci 60 procent lesů. I po získání kompenzací od ministerstva zemědělství jim v rozpočtu chybí 50 milionů korun. Vypořádat se s tím bude podle jednatele Kamila Kupce velmi obtížné.

„Než propukla kůrovcová kalamita, tak devadesát procent příjmů společnosti tvořil prodej dřeva. To už nebude pravda, protože porosty budou vytěžené, takže společnost bude muset hledat nové zdroje příjmů. Budeme se snažit poskytovat služby ostatním vlastníkům lesa, asi zpracovávat to dříví, neprodávat ho jako surovinu, ale snažit se ho zhodnotit, abychom měli větší zisky, ale ten problém bude obrovský,“ připomíná.

Podobně uvažuje i vedení píseckých městských lesů. Jestli bude tato strategie účinná, se podle jednatelů obou společností ukáže nejpozději do čtyř let.

Spustit audio

Související