Kvůli kůrovcové kalamitě prodávají lesníci palivové dříví levně, trh je ale přesycený

15. září 2019 13:02

Velké množství vytěženého kůrovcového dříví zůstává ležet v lese a na pilách. Jihočeští lesníci ho proto prodávají pod cenou. Společnost Lesy města Český Krumlov nabízí navíc další výhody při prodeji, aby získala víc zájemců. I přesto se zájem o palivové dříví zvýšil jen minimálně.

„Naše náklady na těžbu kůrovcem napadených stromů a následné vyvážení dřeva a asanování jsou vyšší než cena, za kterou jsme schopni dřevo dneska prodat,“ říká Miroslav Štoll, jednatel společnosti Lesy města Český Krumlov.

V lese u Českého Krumlova leží podél příjezdové cesty několik skládek dřeva, které je přikryto fólií. „Tato plachta slouží k tomu, že kůrovec nevylétne. Dřevo zůstane přikryté do doby, než ho prodáme,“ vysvětluje Miroslav Štoll.

Čtěte také

To ale může trvat dost dlouho. V současné době je totiž trh kůrovcovým dřevem přesycený. „Máme problém dříví prodat. Snažíme se prodej podporovat různými inzeráty, nabízíme množstevní slevy, dopravu zdarma, dlouhodobě umožňujeme místním zpracovat si dřevo na samovýrobě,“ vyjmenovává jednatel.

Oproti loňsku je cena palivového dříví nižší. „Oproti době před třemi lety jsme se dostali o 30 až 40 procent níž, je to naprosto nový metr. V porovnání s loňskem je zhruba o 100 až 150 korun nižší cena,“ potvrzuje Miroslav Štoll.

Na podzim by se ještě mohl prodej zvýšit v zahraničí. „Například v Rakousku. Až začne zimní otopná sezóna, tak nějaké dříví udáme na tento trh, ale ty výnosy z prodeje budou o 50 až 100 korun níž,“ dodává jednatel.

Prodej pod výrobními náklady znamená pro společnost Lesy města Český Krumlov milionové ztráty.

Spustit audio

Související