Lesům u Dačic hrozí kvůli kůrovci zánik. Potvrdil to letecký monitoring

24. červenec 2018 15:47

K apokalypse přirovnali lesníci a ochranáři stav lesů v okolí Moravské Dyje ve východní části Dačicka na Jindřichohradecku. Neutěšenou situaci potvrdil pondělní letecký monitoring.

Letadla startovala z hosínského letiště u Českých Budějovic. „Letecký monitoring kůrovce je velice efektivní, protože se za krátkou dobu zjistí stav na velké ploše území. Také se vytipují problematické lokality a pak je možno proti kůrovci zasahovat,“ vysvětlil Pavel Pöschko z krajského úřadu.

Po více než hodině se z letu vrátil Jan Liška z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. „Let potvrdil naše očekávání. V oblasti Jindřichohradecka a částečně ještě Českorudolecka je situace poměrně dobrá, avšak Dačicko, moravská strana Jihočeského kraje, tam se dá hovořit o kalamitě kritických rozměrů,“ uvedl.

Pokud se nepřijmou mimořádná opatření, dá se podle něj v horizontu několika let očekávat, že odumře většina starších smrkových porostů.

Jenom na klimatické vlivy to ale svádět nelze. „Roli hraje například i vlastnická roztříštěnost jednotlivých pozemků. Tam, kde dojde k zanedbání povinnosti vlastníka lesa při likvidaci kůrovcového dříví, samozřejmě vzniká ohnisko, které se šíří dál,“ připomněl Jaroslav Mátle z městského úřadu v Dačicích.

V lesích na Písecku připravují nástrahy na kůrovce

Dřevo napadené kůrovcem

Písečtí lesníci začínají další boj proti kůrovci. V lesích teď rozmisťují různé nástrahy a pasti, které brouka zneškodní. Stihnout to musí co nejdřív, první generace kůrovce totiž vyletí už na přelomu dubna a května.

I když na Dačicku kůrovec lesy téměř zničil, letecký monitoring má podle něj smysl. „Abychom určili zhruba hranici, oddělili les poškozený kůrovcem od lesa zdravého a snažili se nějakým způsobem urychlit zpracování kůrovcového dřeva v této lokalitě,“ vysvětlil.

Pondělní letecký monitoring také ukázal, že na Písecku a Strakonicku je v celkovém srovnání situace výrazně lepší. Bylo vidět, že lesníci tady kůrovcové dřevo pravidelně zpracovávají.

Související