Při zásazích proti kůrovci v Boubínském pralese se lesníci musí řídit přísnějšími pravidly

26. červen 2020 08:06

Ponechat větší plochu Boubínského pralesa na Prachaticku přirozené přírodě chce Správa Národního parku Šumava. Svým posledním rozhodnutím rozšířila bezzásahové území z 83 na 139 hektarů.

Opatření se podle ní odvíjí od současného stavu kůrovcové kalamity. Správce rezervace, Lesy České republiky, už loni žádal o výjimku k plošnému kácení. Proti aktuálnímu rozhodnutí se odvolá.

„Jádro Boubínského pralesa je prakticky nedotknutelné. Toto území je pro lidský zásah absolutně tabu,“ připomíná mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Bezzásahová zóna v Boubínském pralese se teď rozšířila na 139 hektarů. „Rezervace má plochu skoro 700 hektarů, jádro zabírá 47 hektarů. Z tohoto jádra vybíhají takové pralesovité zbytky, jsou to výběžky, které po celém obvodu na prales navazují, a právě o tyto výběžky se zvětšuje bezzásahová plocha,“ popisuje Jan Dvořák.

V celém Boubínském pralese se na stromech podepsalo hned několik živlů. „Teď tu vidíme polomy, které způsobila větrná bouře, následně se z těch polomů začne množit kůrovec. Právě to je i důvod, proč jsme změnili rozhodnutí o tom, jak se má v Boubínském pralese hospodařit,“ dodává Jan Dvořák.

Doposud platilo rozhodnutí z roku 2015, které umožňovalo různé zásahy proti kůrovci až na devadesáti procentech rozlohy rezervace. Podle Správy Národního parku Šumava byla v té době zcela jiná kůrovcová situace.

Nové opatření začalo platit okamžitě. Lesy České republiky ale mají přesto právo na odvolání a podle mluvčí státního podniku Evy Jouklové ho využijí. „Proti rozhodnutí se odvoláme. Už loni jsme iniciovali řadu jednání, protože chceme na Boubíně zvládnout kalamitu v co nejkratší době, aby toto území a jeho ekosystém ovlivnila co nejméně,“ uvádí.

Čtěte také

„Nemáme a nikdy jsme neměli v úmyslu zasahovat v nejcennějším jádru pralesa a jeho okolí. Právě v jádru rezervace, kde nezasahujeme, se podle očekávání kůrovec namnožil a šíří se do okolních porostů, kde už se zasahovat dalo,“ doplňuje.

S rozhodnutím správy parku částečně nesouhlasí ani další účastník řízení, hnutí DUHA. Podle ekologa Jaromíra Bláhy se ale odvolávat nebude, protože by znovu platilo pět let staré rozhodnutí, které umožňuje mnohem větší zásahy. „Budeme situaci v národní přírodní rezervaci Boubínský prales sledovat a v momentě, kdy by skutečně hrozilo kácení ve větší míře, dáme podnět k úplnému zastavení,“ říká.

Celou záležitost by teď mělo posuzovat ministerstvo životního prostředí. Na vrcholu hory Boubín se také o více než 50 hektarů nově zvětšila plocha, kde je proti kůrovci možné zasahovat jen loupáním kůry stojících stromů.

Spustit audio

Související