Návnada z červeného vína, octa a kvasnic má odlákat octomilky japonské ze sadů

14. květen 2021 08:23

Octomilka japonská se stává noční můrou pro ovocnáře nejen na jihu Čech. Invazní škůdce, který pochází z východní Asie, dokáže zničit téměř celou úrodu třešní, malin nebo vinné révy. Tým entomologů se proto snaží najít účinný prostředek proti tomuto druhu octomilky.

„Tady je lapák, který slouží k monitorování toho škůdce, ale také vychytává dospělce,“ ukazuje entomolog Oldřich Pultar v třešňovém sadu nedaleko Chelčic na Strakonicku.

Do malého umělohmotného kalíšku vlévá načervenalou tekutinu. „To je návnada, která se skládá z červeného vína, octa a kvasnic,“ prozrazuje. Poté lapák zavěsí na větev.

Entomolog monitoroval výskyt octomilky japonské osm let. „Zjistili jsme, že zdrojem byly velkosklady ovoce, kam se dováželo zboží z jižní Evropy. S tím se dovezly i kukly. Jakmile se škůdce aklimatizoval na našem území, začal se dost pronikavě šířit v sadech, zahrádkách, ale kupodivu nejvíce v borůvkových lesích,“ uvádí Oldřich Pultar.

Čtěte také

Octomilka japonská může zničit téměř celou úrodu, proto znamená pro ovocnáře velkou hrozbu. „Napíchne plody, tím vytvoří infekční ránu a měkké plody začnou hnít a nedají se komerčně už dále používat,“ popisuje ředitel chelčické společnosti Zemcheba Jaroslav Muška.

Boj s tímto škůdcem není vůbec jednoduchý. „Existuje minimum přípravků, kterými se vejdeme ochrannou lhůtou do termínu ošetření účinného na zrajícím ovoci. Pracujeme na metodě vyhnání škůdce ze sadu a přilákání tam, kde nám nevadí,“ vysvětluje Oldřich Pultar.

„K tomu bylo potřeba najít vhodný repelent, látku, která vyhání škůdce ze sadu, a naopak i látku, která ho velice vábí a pomůže nám ho odlákat třeba na živý plot. Důležité na této metodě je to, že se nevyužívají klasické pesticidy, ale přirozené látky,“ dodává. Pokud se v letošním roce ukáže, že je tato metoda účinná, můžou ji ovocnáři použít už příští rok.

Spustit audio

Související