Mobilní zavlažovač za milion korun by měl zlepšit úrodu největšího jihočeského pěstitele zelí

23. duben 2020 17:16

Velkoplošné pěstování zelí na jihu Čech se bez závlahy už neobejde. Několik let trvající sucho se každoročně podepisuje na výnosech největšího jihočeského pěstitele této zeleniny, Zemědělského podniku Malše Roudné na Českobudějovicku.

„Na poli nedaleko Roudného jsme začali osévat zhruba dvacetihektarové pole. Semínka teď mají dobré podmínky, mají vláhu po dešti, ale potřebujeme, aby pršelo víc,“ popisuje vedoucí krouhárny Iveta Hlaváčová.

Na počasí se jihočeští pěstitelé zelí spolehnout nemohou, proto zakoupili nové zavlažovací zařízení za milion korun. „Pořídli jsme si mobilní pásový zavlažovač. Je to prakticky taková cívka s navinutou hadicí. Na jedno navinutí můžeme nastříkat cirka tři a půl hektaru a dejme tomu za den deset hektarů,“ vysvětluje Iveta Hlaváčová.

Čtěte také

Problémy by neměly být ani s dodávkou vody. „Všechna naše pole jsou kolem řeky Malše, takže s vodou do mobilního zavlažovače nemáme problém,“ potvrzuje vedoucí krouhárny.

Zařízení by mělo nejvíce pomoci v období extrémního sucha. „Nejvíc vláhy rostlinky potřebují v době, kdy začínají růst, kdy se tvoří základ hlávky, což bude na přelomu května a června,“ dodává Iveta Hlaváčová.

Díky lepšímu zavlažování by měly být nejen lepší výnosy zelí, ale zemědělci sklidí zeleninu i v řádném termínu, což se v minulých letech stávalo už jen výjimečně.

Spustit audio

Související