Rybáři se kvůli suchu snaží ušetřit každou kapku vody

26. listopad 2018 07:48

Sucho komplikuje práci rybářům z Kardašovy Řečice. V polovině jejich rybníků chybí voda a do zhruba patnácti procent z nich letos kvůli suchu ryby vůbec nenasadili. A protože nemají jistotu, že v zimě napadne sníh, který by situaci zlepšil, úzkostlivě šetří každou kapku vody.

„Problém je na polovině našich rybníků. Chybí minimálně třicet centimetrů vody, ale jsou i rybníky, kde máme o metr dvacet méně. Je to tak už od jara,“ popisuje výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice Petr Janoušek.

Rybáři proto výlovy pečlivě plánují. „Jako první slovíme úplně nejspodnější rybník, o tu vodu přijdeme, ale pak postupně lovíme rybníky nad tím a zase si dopouštíme rybníky pod sebou. Nejhorší je, když spodní rybník má největší plochu a pak jsou nad ním v soustavě jen malá očka, ale snažíme se šetřit vodou, protože jinak to v posledních letech nejde,“ vysvětluje Petr Janoušek.

Důležitý je nejen pečlivě promyšlený plán výlovů, ale i koordinace mezi jednotlivými rybářstvími. „Je potřeba, abychom se my a Rybářství Lipnice, které je v povodí nad námi, domluvili. Když my slovíme rybník, aby lovili až po nás, abychom tu vodu zachytili. Dříve se to takhle neřešilo,“ říká Petr Janoušek.

Velkou spotřebu vody mají i sádky u Jindřichova Hradce. Rybáři kolem nich proto postavili 350 metrů dlouhé potrubí. Tím vodu, která vytéká ze sádek, přečerpávají zase nahoru nad sádky. „Máme to puštěné nepřetržitě, abychom dostali nad sádky co nejvíc vody. Jinak bychom nemohli sádkovat ryby, které potřebujeme na předvánoční prodej,“ doplňuje ředitel.

Nedostatek vody trápí i další rybářství, hlavně tam, kde mají rybníky závislé na dešťových srážkách, jako například rybářství v Blatné.

Spustit audio

Související