Extrémní sucho podporuje podzemní oheň. Člověk tak může zapálit les, aniž by o tom věděl

16. duben 2020 13:24

Sucho, teplo a vítr. To je kombinace, která nahrává ohňům. Jihočeští hasiči jich jen od začátku dubna hasili desítky, jeden velký lesní požár vznikl u obce Lštění na Prachaticku. I proto vyhlásila hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

„Jsme ve vykáceném lese, je to tu vyschlé a kamenité. Když uděláme oheň, to žhavé prostupuje spodem pod hrabankou, a když to dojde k nějakému pařezu, tak se to ukáže třeba o 200 metrů dál. Pokud se to dostane víc do lesa, je z toho velký problém,“ popisuje velitel dobrovolných hasičů Vlachova Březí Martin Kočovský, jak se kořenovým systémem šíří takzvaný uteklý oheň.

Jeho výjezdová jednotka spolu s profesionály takový požár hasila 9. dubna za obcí Lštění na Prachaticku téměř pět hodin. „Jsou jen domněnky, jak to tu asi bylo, že se tu vypalovaly kopice klestí, chvojí, co zbylo po těžbě. Povídá se, že už dva dny to tu kouřilo. Roli hrálo sucho a ve vykáceném lese se udělal průvan, rozfoukalo se to po hrabance, pařezech a postupovalo to dál a dál tím kořenovým systémem,“ říká.

Člověk totiž může odcházet z lesa v domnění, že po sobě oheň uhasil, netuší ale, že pod zemí zanechal třeba i několik plamínků. „Když jsme k tomu přišli a rozhráblo se to, byly tu koláče žhavého, které postupovaly dál a dál. Celé plochy jsme museli poctivě procházet s termokamerou a dohašovat skrytá ohniska,“ dodává Martin Kočovský.

Čtěte také

Oheň se během chvilky rozšířil z 30 na 60 metrů čtverečních. „Tyto zásahy jsou vždycky velmi obtížné, dlouho trvají a vystřídá se na nich několik jednotek. I na základě tohoto požáru náš pan ředitel  a krajský štáb zažádal hejtmanku o vyhlášení nebezpečí,“ uvádí mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Lidé by proto podle Martina Kočovského měli sledovat veškeré výstrahy. „Vydává je i hasičský sbor nebo hydrometeorologický ústav. Je třeba opravdu na ně dbát, nerozdělávat ohně. Z malého plamínku pak může být velký požár a strávíme tady zbytečně spoustu času a stojí to spoustu peněz,“ připomíná.

Od vyhlášení zvýšeného nebezpečí podle mluvčí hasičů počet požárů rapidně klesl. Období sucha ale stále přetrvává.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související