Hladina většiny rybníků na Českobudějovicku je hluboko pod normálem

22. duben 2020 17:05

Jihočeští rybáři stále bojují s nedostatkem vody v rybnících. Hladina někde klesla až o padesát procent. Nejen s tím ale souvisí úhyn ryb v Mydlovarském rybníce na Českobudějovicku.

„Tady chybí značné množství vody, odhadem kolem 80 centimetrů, což je situace, která trvá poslední tři roky,“ popisuje jednatel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser u kašnového přelivu Mydlovarského rybníka.

V regionu podle něj chybí zhruba padesát procent objemu vody v rybnících, což je kritický stav. „Rybníky mají dva až tři miligramy kyslíku, je to všechno způsobené tím nedostatkem vody,“ dodává.

Čtěte také

Sucho se projevuje i na zdravotním stavu rybí obsádky, ale to nebyl jediný důvod, proč se u břehu Mydlovarského rybníka objevily uhynulé ryby. „Jedná se o sportovní revír, a abychom sportovním rybářům vyšli vstříc, z jarního lovení jsme ho nasazovali. Při návozu ryb jsme měli technickou závadu na provzdušňování přepravních beden, poškodil se žaberní aparát ryb, což způsobilo jejich následné problémy,“ vysvětluje Vladimír Kaiser.

„Kdyby rybník byl na plném stavu, tak ty podmínky i pro část obsádky, která byla zdravotně postižena tou přepravou, by byly daleko lepší,“ dodává s tím, že kvůli poruše vzduchotechniky se zřejmě budou uhynulé ryby u břehu objevovat do konce dubna.

Kvůli nedostatku vody v rybnících můžou mít rybáři problémy i v dalších měsících.

Spustit audio

Související