Vrbenské rybníky u Budějovic čeká odbahnění, vzniknou i nová hnízdiště pro ptáky

10. listopad 2019 16:09

Odbahnění Vrbenských rybníků u Českých Budějovic bude stát téměř 200 milionů korun. To je desetinásobně víc, než předpokládal původní rozpočet. Náklady zvýšilo i to, že rybníky jsou přírodní rezervací, kde žijí vzácné druhy ptáků. Pro ně vzniknou nová hnízdiště.

„Když se teď podíváte na rybník, který je vypuštěný a připravený k odbahnění, tak na něm vidíte několik řad ostrůvků. Je potřeba některé zvětšit, jinak vytvarovat a zabezpečit, aby vydržely další období,“ ukazuje na hrázi rybníka Domin Jiří Bureš, ředitel jihočeské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny.

Ochranáři chtějí vytvořit různé typy ostrůvků, protože každý typ je určen pro hnízdění jiného druhu ptáků. „Například kvakoši a kolpíci potřebují křoviny, naopak třeba rackové a rybáci zase holý ostrůvek bez vegetace,“ vysvětluje Jiří Bureš.

V rybnících jsou vidět nánosy bahna. Odborníci odhadují, že by se mělo odvézt 75 tisíc kubíků sedimentů. „Na první pohled to není vidět, ale vrstva organického sedimentu je opravdu mohutná,“ potvrzuje Jiří Bureš.

Čtěte také

Samotné odbahnění není snadné. Na dně rybníků musí vzniknout betonová cesta. „Musí tam najet těžká technika, nákladní automobily. Pokud není tvrdé dno, musí se zpevnit panelovou cestou. Také samozřejmě budeme jezdit po rybničních hrázích, které jsou staré několik set let a nebyly stavěné na provoz těžké techniky, i ty cesty mohou být poškozené a budou se muset opravit, popřípadě zpevnit,“ dodává.

Lokalita Vrbenských rybníků je významná hlavně jako hnízdiště vodních ptáků. „Důležité je, aby na jaře v době hnízdění byly rybníky napuštěné. Pracovat se bude pouze v podzimním a zimním období. Pokud se to nestihne, musí se přerušit, rybníky napustit, nechat ptáky vyhnízdit, pak rybníky znovu vypustit a pokračovat,“ popisuje Jiří Bureš.

Obnova Vrbenských rybníků u Českých Budějovic by měla trvat do února 2021.

Spustit audio

Související