Při vypouštění rybníka Mrhal našli unikátní dřevěnou výpusť z 18. století

14. prosinec 2018 13:47

Kvůli opravě hráze je rybník Mrhal na Českobudějovicku poprvé od roku 1961 vypuštěný. Při zajišťovacích pracích technici narazili na nečekaný objev. Uvnitř hráze se našla unikátní dřevěná výpusť.

Letopočet 1773 na jednom z kmenů napověděl, ze kterého období roury pocházejí. Nález překvapil i archeology, podle kterých se jedná o velkou vzácnost.

Obrovské roury dřeva vypadají jako velké kmeny. „Tohle je původní výpusť rybníka, která fungovala od roku 1773. Když se vykopala hráz, tak dole to bylo uložené. Podle zákona v tomhle případě musíme volat archeology,“ řekl majitel rybníka Martin Šťastný.

Když si nález prohlédl archeolog z Jihočeského muzea Petr Zavřel, nestačil se divit. Zpočátku to vypadalo, že se bude jednat o běžný výjezd. „My takových akcí za rok děláme kolem stovky, ale tohle je skutečně specifické. Je to osm obrovských kmenů, já jsem se za čtyřicet let své praxe v Jihočeském muzeu ještě s takovým nálezem nesetkal,“ uvedl.

Nálezy dřeva jsou navíc podle Petra Zavřela všeobecně velmi vzácné. Sám si pamatuje pouze čtyři podobné objevy. „Naposledy ve Slavonicích v roce 1994 jsme při rekonstrukci náměstí narazili na renesanční vodovod z 16. století, takové dřevěné trubky,“ vzpomíná.

Roury jsou z velmi tvrdého jedlového dřeva. Archeologové při manipulaci s nimi přišli o jednu pilu.

Objevení výpusti úzce souvisí s důlní činností v oblasti Rudolfova. V 18. století tu vznikla rozsáhlá síť vodních kanálů. „Jednak sloužily k rozvádění vody na jednotlivé doly a jednak tady byla i síť stok, která sbírala vody z místních kopců, ze strží a z místních pramenů a sváděla je do Mrhalu, aby posilovala jeho akumulační funkci,“ vysvětlil Vratislav Klabouch z rudolfovského Hornického muzea.

Konzervace takto velkých kmenů dřeva by byla příliš nákladná. Hornické muzeum ale má alespoň o část vzácného nálezu zájem. „My budeme rádi, když si z toho zachováme nějaký artefakt. Zřejmě nás bude zajímat část, kde je vyryt původní letopočet 1773, kdy byly ty roury ukládány na místo,“ doplnil Vratislav Klabouch.

Podle majitele rybníka Martina Šťastného by tak klády v budoucnu mohly být vystavené na břehu pod střechou.

Spustit audio

Související