Mšice nemusí jen škodit. Díky nim máme medovicový med

15. říjen 2019 14:02

Ne všechen hmyz škodí lesu. Některé druhy mšic přináší užitek zvířatům i lidem. Tyto nenápadné mušky totiž produkují medovici, která je důležitou složkou potravy mravenců nebo ptáků a také zdrojem pro produkci lesního medu.

Včelín na okraji lesa nedaleko Předenic na Prachaticku má Josef Beneš. „Tenhle les je smrkový jako převážně celá Šumava. Každý živočich, každá rostlina má svého parazita a jednotlivé jehličnaté stromy mají svojí mšici, zdroj medovice,“ říká.

„Tyto mšice napichují vlásečnice stromů na nových výhoncích a letorostech a z těchto vlásečnic čerpají mízu, kterou pak vylučují,“ vysvětluje.

Čtěte také

Josef Beneš letos stočil medovicový med na konci července. Oproti květovému se na první pohled liší. „Medovicový je tmavší a ještě dneska se pořád krásně táhne. Vydrží několik měsíců nezkrystalizovaný, v tekutém stavu, zatímco květový většinou krystalizuje velmi rychle, je to otázka dvou až třech týdnů,“ popisuje.

Také na produkci medu se ale odráží velké sucho posledních let. „Pro rozvoj mšice, která produkuje medovici, je potřeba, aby bylo trochu vlhko, teplo a ty lesy se takzvaně pářily, to je nejpříhodnější klima. V posledních letech se setkávám s tím, že je buď sucho nebo lokální bouřky, ale ani jeden extrém není dobrý,“ komentuje Josef Beneš.

Snůška medovice, ze které vzniká medovicový med, není pravidelná. V posledních letech není tak intenzivní, přičemž na vině je právě extrémní počasí.

Spustit audio

Související