Chladnější počasí pomůže ochránit včelstva před varroázou

17. září 2019 15:45

Jihočeští včelaři si letošní studenější září pochvalují. Roztoči varroa totiž nemají v chladnějším počasí ideální podmínky pro přemnožení, tak jako tomu bylo v letech minulých.

Včely už přestaly klást vajíčka, která jsou hlavní potravou parazita kleštíka včelího způsobujícího varroázu. Kvůli němu často hynou tisíce včel, ale letos by mohla být situace příznivější. Po čtyřech letech s extrémně teplým podzimem je chladněji.

„V teplých podzimech jsou včelstva dlouho aktivní a hlavně matky dlouho kladou a ve včelstvech je dlouho velké množství plodu. Na tom plodu právě parazituje roztoč varroa, takže v teplých podzimech početnost generace roztoče stoupá geometrickou řadou, a tím dojde k poškození zimní generace včelstev,“ vysvětluje českobudějovický včelař Vladimír Šámal.

Čtěte také

Signály o tom, že roztoči varroa napadnou letos méně včelstev, dostali včelaři už v létě. „Já jsem si dělal pozorování při letním léčení kyselinou mravenčí, kde se snažím kontrolovat spad roztočů při tomto prvním léčení. Podle menšího počtu roztočů si opatrně troufám tvrdit, že to napadení letos celkově snad bude o něco nižší a že máme dobrou perspektivu, že včely budou zdravější,“ dodává Vladimír Šámal.

Jak se roztoči přemnožili a jestli byla léčba úspěšná, se dozví včelaři ale až na jaře příštího roku.

Spustit audio

Související