Kvůli suchu je méně medu. I proto se na trhu mohou objevit nekvalitní produkty

15. říjen 2018 07:11

Jihočeští včelaři letos sklidili o třetinu méně medu. Důvodem bylo suché a horké léto. Lidé by si proto měli dávat větší pozor při výběru medu, kvůli jeho nedostatku se podle Výzkumného ústavu včelařského dostává na trh spousta nekvalitních produktů.

„Tady vidíte květový med, z řepky, ovocných stromů a z pampelišky. Poslední med, který jsem letos měl, byl 10. července, v něm není moc lesní medovice,“ ukazuje včelař Vladimír Šámal.

Letos bylo medu až o čtyřicet procent méně než v letech minulých. „Letos nám úplně vypadla ta lesní medovicová snůška, lesní medovice bylo velice málo,“ dodává Vladimír Šámal.

Za nedostatkem medu je sucho. „Pokud stromy a rostliny nemají vodu, tak jedou na nouzový režim a zdaleka nevylučují tolik medovice a nektaru, jako když je vláhy dostatek. Druhým činitelem je, že i to málo, co stromy a rostliny vyprodukují, v horkých dnech brzy zasychá a včely to vlastně nemohou sebrat,“ vysvětluje včelař.

Právě proto, že je letos medu méně, měli bychom si při nákupu dávat větší pozor na jeho kvalitu. „Tady můžeme vidět, že med byl nastaven cukerným roztokem a je řidší než běžný med. Nastavený med se často dobarvuje, aby nebylo poznat, že je nastavený, protože cukerný roztok je průhledný,“ upozorňuje včelař Jan Kadlec.

To, že je med ředěný, z etikety nevyčteme. Najdeme tam ale zemi původu. V případě českých medů je norma kvality vyšší než u těch, které pocházejí z okolních zemí.

Spustit audio

Související