Česká republika je včelařskou velmocí, dobrý med poznáte podle krystalizace a bubliny

23. říjen 2015

Jihočeští včelaři jsou s letošní sezónou spokojení. Přispěla k tomu hlavně mírná zima. „Počasí nám pomohlo k tomu, že i slabá včelstva přezimovala. Tím pádem byl přínos jarních květových medů mnohem větší,“ vysvětluje Josef Zimen, předseda Okresního svazu včelařů České Budějovice.

Česká republika je včelařskou velmocí a může se pochlubit největším zavčelením na světě. Podle Josefa Zimena je u nás sedm včelstev na kilometr čtvereční.

Toto světové prvenství se však neodráží ve spotřebě medu. Ta je poměrně nízká. Jak doplňuje včelař a učitel včelařství Vojtěch Frána, dokonce hluboko pod evropským průměrem. „Je to zhruba 1,6 kilogramu na obyvatele. Potřebovali bychom se dostat na dva a půl,“ říká.

České obchody jsou navíc plné pančovaného medu. Jak tedy poznat ten kvalitní? „Med má obsahovat maximálně 20 procent vody a 80 procent sušiny,“ radí Vojtěch Frána.

Dobrým a jednoduchým ukazatelem kvality je podle něj také bublina ve sklenici. „Jestliže otočíme sklenici a bublina nám v ní létá jako ve vodováze, jedná se o pančovaný med,“ zdůrazňuje.

Neředěný med ale poznáme i podle krystalizace. „Krystalizují veškeré medy kromě akátového, který obsahuje až 26 procent vody. Krystalizace je zárukou pravosti,“ připomíná Josef Zimen.

A jak se jihočeským včelařům daří bojovat proti parazitům? Čeká nás zdražování medu? K čemu je dobrý propolis a odkud se bere? Nejen na tyto otázky uslyšíte odpověď v dalším dílu pořadu Máme rádi zvířata s Janou Urbanovou, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.