Setí zelí začalo se zpožděním. Zemědělci jsou ale rádi za dostatek vláhy a méně škůdců

29. duben 2021 06:16

Jihočeští zemědělci začali tento týden sázet zelí. Letos s třídenním zpožděním kvůli chladnému a deštivému počasí. Pozitivní ale podle nich je, že mínusové teploty zbrzdily rozmnožování škůdců.

Vedoucí krouhárny Zemědělského podniku Malše Roudné Iveta Hlaváčová si podmínky pro začátek sezóny pochvaluje. „Dlouho nám sněžilo, pršelo a sečka zelí potřebuje suché počasí, aby osivo padalo, ale i tak nám zpoždění nevadí. Jsme rádi za dostatek vláhy,“ říká.

Podmínky pro setí jsou podle ní nyní naprosto ideální. „Sejeme do vlhkého lůžka, semínko vzejde daleko lépe. Najdeme na poli i podmáčená místa, ale je jich minimálně,“ popisuje.

Vlhké počasí přeje setí zelí a nepřeje naopak škůdcům. „Letos se ještě neobjevilo enormní množství škůdců, jejich rozmnožování zbrzdilo chladné počasí. Jsme za to rádi,“ potvrzuje Iveta Hlaváčová.

Zemědělský podnik Malše Roudné z Českobudějovicka bude proti škůdcům letos bojovat nejen pomocí chemie. „Do kolejí zasejeme biopásy, řepku, která je pro ně lákadlem, a budeme doufat, že si budou všímat spíš jí než našeho zelí,“ dodává vedoucí krouhárny.

Spustit audio

Související