Zemědělci z Táborska se složili na nákup plicního ventilátoru pro místní nemocnici

14. květen 2020 12:28

283 tisíc korun vynesla dobročinná sbírka pro nemocnici v jihočeském Táboře, kterou mezi sebou vyhlásili místní zemědělci. Za peníze koupí nový plicní ventilátor, který zdravotníkům pomůže zvládnout léčbu těžké formy koronavirové infekce. 

„Jako táborští zemědělci máme heslo, že sedlák má pomáhat doma, takže jsme se rozhodli pomoci naší nemocnici. Ze 112 členů komory přispělo přes 60, někteří přispívali i jinam, protože tohle bylo zčistajasna,“ vysvětluje místopředseda okresní agrární komory Vladislav Hájíček.

Podařilo se vybrat 283 tisíc korun. To je přesně částka, která je zapotřebí k nákupu nového plicního ventilátoru.

Čtěte také

„Zhruba před dvěma měsíci jsme mapovali právě v souvislosti s pandemií koronaviru naše kapacity plicních ventilátorů a uznali jsme, že bychom rádi pořídili další. Nejprve jsme k našim šestnácti ventilátorům chtěli koupit další dva. Jeden z nich je právě ten, který pořídíme díky tomuto daru,“ říká ředitel táborské nemocnice Ivo Houška.

Peníze na plicní ventilátor se podle Vladislava Hájíčka podařilo dát dohromady během pouhých deseti dnů. „Částku jsme odeslali a už je na nemocnici, aby si přístroj koupila. Důležité je, že to není jenom proti koronaviru, ale přístroj bude sloužit všem pacientům s respiračními a srdečními onemocněními,“ dodává.

Do konce roku pak táborská nemocnice plánuje nákup dalších deseti, tentokrát už jednodušších, plicních ventilátorů, které pro pacienty s nemocí covid-19 vyvinulo České vysoké učení technické.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související