Testy ve Strakonicích a Písku ukáží, kolik lidí z první linie se nakazilo koronavirem

6. květen 2020 09:45

V Jihočeském kraji začali zdravotníci testovat lidi z první linie na protilátky onemocnění covid-19. Na krevních odběrech byli všichni strakoničtí profesionální hasiči, poté i řidiči z povolání a policisté. Testovat se nechají také pokladní ze supermarketů.

Ve Strakonicích přišel na odběr například profesionální hasič Michal Habich. „Sám jsem zvědavý, jak to dopadne, jestli jsem to prodělal, nebo ne. Dozvěděli jsme se asi před dvěma týdny, že můžeme být testovaní, všichni kolegové toho využili,“ řekl.

Epidemiologové chtějí vědět, jaké procento populace už bylo nakaženo novým koronavirem. „Jinak to nezjistíme, protože subklinické onemocnění znamená, že nejsou příznaky. Protože ale dojde k setkání s virem, vytvoří se protilátky,“ vysvětlila ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Testy jsou určené pro policisty, řidiče, pokladní nebo hasiče. Celkem je podstoupí tisíc lidí ze Strakonicka a tisíc lidí z Písecka. Jedná se o okresy s dosud nejvyšším a nejnižším relativním výskytem koronaviru.

Čtěte také

„Výsledky budou pro naši potřebu. Potřebujeme je pro informovanost krizového štábu i naše rozhodnutí, návrhy nějakých protiepidemických opatření,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová. Testování skončí 15. května.

Už v úterý byl na odběrech celý strakonický sbor profesionálních hasičů, který má osm desítek členů. Ředitel Lubomír Bureš to uvítal. „Naši kolegové na výjezdu se setkávají s lidmi, o kterých nic nevědí. Je to při všech typech činností, ať už jsou to požáry, vyprošťování lidí z automobilů nebo otevírání dveří bytů,“ připomněl.

Velká část strakonických hasičů byla ještě donedávna v karanténě. „Teď už jsou všichni zdraví a zpátky v práci, takže i z tohohle pohledu bychom chtěli vědět, jak to vlastně ve Strakonicích dopadlo,“ dodal Lubomír Bureš. Výsledky bude mít krajská hygiena zhruba za měsíc.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související